Две години клюки за «сговора» на Тръмп с Русия завършиха с нищо — и това разбраха даже демократите

В продължение на две години Демократическата партия на САЩ обвиняваше главния си опонент, Доналд Тръмп, че работи за Русия, но това не доведе до неговия импийчмънт - и очевидно вече няма да доведе, според канала Fox News. Както отбеляза в интервю за канала журналистът Глен Гринуолд, на демократите не им стига порядъчност, за да признаят, че не могат да получат никакво доказателство за "сговора" на Тръмп с Москва.

И какво, демократите са прекарали последните две години във власт за безсмислена мания? Разследването на Мюлер приключва и демократите оттеглят призивите си за импийчмънт на Тръмп. Дали манията им за Русия и Тръмп донесе поне някаква полза за тяхната партия?

 

 

На пряката ни линия е Глен Гринуолд, основателят на The Intercept, и той ще ни даде отговорите. Радвам се да Ви видя, Глен. Забелязали ли сте, че кандидатите за президент от страна на демократите - и техният брой, изглежда нараства с всеки изминал всеки ден – почти не споменават Тръмп и Русия? Може би те са започнали най-накрая да разбират нещо? Или наистина просто ги вълнуват новите анкети за Мюлер?

 

ГЛЕН ГРИНОУЛД, съосновател и редактор на The Intercept:Всъщност вече видяхме това по време на промеждутъчните избори през 2018 г.: демократичните кандидати, които ги спечелиха, добре познаваха своите избирателни райони и затова почти никога не споменаваха, че националния демократичен комитет и MSNBC - извинете ме за такава тавтология - прекараха последните две години и половина бъдейки обсебени само от едно и от нищо друго: факта, че Тръмп, според тях, не само е сключил сделка с Русия, но и Русия дори контролира Тръмп, в така да се кажешпионски смисъл, в стила на Том Кланси (популярен автор на шпионски романи -. ИноТВ), шантажирайки го или с помощта на други лостове на влияние.

 

0a

 

В предизборните кампании на кандидатите, спечелили през 2018 г., това вече не е така, защото те разбират, че хората не стават сутрин с разтревожени мисли за Путин. Кандидатите на изборите през 2020 г. вече разбират, че разследването на Мюлер всеки ден се пука по шевовете и почти не засягат тази тема, с което признават провала на разследването.

Глен, забелязах, че Пелоси беше в Мисури днес и частично се отказа от собствените си сензационни заявления за Тръмп и за импийчмънта миналата седмица. Нека видим.

 

НАНСИ ПЕЛОСИ, председател на Палатата на представителите на САЩ:Когато казах, че той не е достоен за импийчмънт, това привлече вниманието ви. Вече две години говоря, че не трябва да се обявява импийчмънт. Но веднага щом казах, че той не струва, именно това попадна в пресата. Но това, за което той още не е достоен, е финансовата стабилност на работещите семейства в Америка. И точно това се опитваме да оправим. И когато дойде времето, тогава ще видим.

Вярвате ли на думите й, че, да речем, "когато дойде времето, тогава ще видим"?

 

ГЛЕН ГРИНОУЛДПросто си помислете колко е глупаво. Основната тема на демократите в продължение на две години и половина, от изборите през 2016 г., както казах, е хипотезата, че Тръмп е изнудван или контролиран от Кремъл, който принуждава президента да действа срещу своята страна, срещу САЩ, в полза на този чуждестранен противник. Ако това беше дори малко вярно, ако Робърт Мюлер е имал поне някакво доказателство за това, но не ни го е показал, той можеше едва ли не да бъде обвинен в държавна измяна. И ако Нанси Пелоси наистина вярва, че Доналд Тръмп действа в интерес на Русия, и в същото време решава, "Знаете ли, а ние ще изчакаме и няма да го отстраним от контрола над ядрения запас, изпълнителната власт и армията, докато не разберем, че сме готови да го направим”- тогава някак си неволно си задаваш въпроса дали Путин няма някакъв компромат и за Пелоси. Защо изобщо да си играеш две години с човек, когото контролира Кремъл, ако наистина мислиш така, и имаш доказателства? Но, никакви доказателства те разбира се, нямат, както нямат и достатъчно порядъчност, за да признаят това.

Глен, а само преди два месеца тя питаше в Twitter: "Що за компромат все пак има Путин за Тръмп?"

И цялата преса на Съединените щати взе че забрави за това, което говореше тя. А беше само преди два месеца!

 

ГЛЕН ГРИНОУЛД:Точно така. Ние сме тук от известно време - и знам, че го знаете - работим върху разобличителна статия за редица просто поразително незаконни действия на президента на Бразилия Жаир Болсонару, който тази седмица дойде във Вашингтон ...

Да, той и сега е тук.

 

ГЛЕН ГРИНОУЛД:... за да се срещне с Доналд Тръмп. Между другото, ако не греша, самият Болсонару ще се появи на вашия канал малко по-късно в предаването на Шанън Брим. Ето под това разбирам аз скандал: той е на поста само два месеца и вече има безброй конкретни, реални и станали достояние на обществеността доказателства, които го свързват с най-ужасните бразилски паравоенни банди и политици, които убиват противниците си без съд и присъда. Ето това е истинският скандал. А тук, в САЩ вече две години спекулират на тема, развиват теории за заговор и генерират фантазии на тема шпионаж - и демократите едва сега започват да разбират, че всичко това няма да доведе до нищо, защото (специалният прокурор на Министерството на правосъдието на САЩ, който води случая с Русия. - ИноТВ) Мюлер не предяви на нито един американец обвинение в сговор с Русия и всички си мислят, че той няма да направи това.

Глен, времето ни свършва, но бих искала да кажа още нещо: имаше места и сценарии, където можехме да си сътрудничим с Русия, въпреки различията ни за Крим и т.н. - вероятно имаше такива неща, които ние бихме могли да направим заедно с Русия, ако Мюлер не висеше над Тръмп. Е, може да е така, нали.

 

ГЛЕН ГРИНОУЛД:Нали в това е и главния смисъл! Както пише „Бюлетинът на учените по ядрена физика“, една от двете най-ужасни заплахи за човечеството е вероятността от ядрена война между Русия и САЩ. Обама се опита да работи с Путин – и в Украйна, и в Иран, и в Сирия. Тръмп също искаше да си сътрудничи с него, но не можеше - защото всеки път, когато се опитваше да направи това, веднага казаха: „Аха, ето доказателството, че той е човека на Кремъл“.

 

Благодаря Ви много, Глен.

Станете почитател на Класа