Германски политик иска американският посланик да се обяви за „persona non grata“

Вицепрезидентът на германския парламент, Волфганг Кубицки, поиска германското външно министерство да обяви за "persona non grata" американския посланик в неговата страна Ричард Гренел, след като същият изрази неодобрението си за германския федерален бюджет, съобщава Агенция AFP.


"Ако американски дипломат действа като високопоставен комисар на окупационна сила, той ще трябва да научи, че нашата толерантност има своите граници", заяви германският политик, който счита, че е неприемливо американският дипломат да се намесва в делата на Берлин.


Всичко започна, когато официалният Twitter профил на американското посолство в Германия цитира изявленията на Гренъл, който каза, че намаляването на задълженията за отбрана на тази европейска страна е тревожен сигнал за съюзниците в НАТО.


Бюджетният план, който германският министър на финансите ще представи на кабинета на Ангела Меркел на 20 март, предвижда германските разходи за отбрана да се увеличат до 1,37% от националния БВП през следващата година, но да намалеят до 1,25 % през 2023.


През януари Ричард Гренел си позволи да предупреди германските компании, участващи в изграждането на руско-европейския газопровод Северен поток 2, че са изложени на риск от санкции на САЩ, ако продължат с този проект.


Посланикът на САЩ предизвика възмущение в Берлин още в същия ден, когато той встъпи в длъжност през май 2018 г., когато заяви, че германските компании, които работят в Иран, трябва да приключат тези операции "незабавно".

Станете почитател на Класа