Google навлиза във видеоигрите и представя своята „стрийминг“ платформа Stadia

Индустрията за видеоигри, доминирана от Sony и Microsoft, отвори врати за Google, който обяви пускането на своята платформа за видео игри чрез стрийминг "Stadia".


Платформата на Google ще работи на "всеки вид екран" - както на компютри, така и на лаптопи, на телефони, таблети и телевизори. Центърът за данни ще бъде платформата на играча, който ще може да използва различни устройства, като ги сменя в процеса, без да изтрива напредъка си.


По този начин потребителите ще избегнат необходимостта от закупуване на скъпо високопроизводително оборудване или конзоли и няма да се налага да чакат играта да бъде изтеглена. Чрез използване на облака на Google, Stadia позволява да гледате видеоклип на играта в YouTube и да започнете да играете в рамките на пет секунди, като кликнете върху бутона „Play now", без инсталация или предварително изтегляне.


Новата платформа няма кутия и играчите могат да използват клавиатура и мишка или специална командна конзола на Stadia, която Google ще продава. Контролерът ще има бутон за запис на видео, който ще позволи на играчите да споделят опита си с други хора в YouTube.


В момента Stadia поддържа резолюция от 4K, HDR и 60fps, но в бъдеще ще може да се използва и за игри с резолюция 8K.


Преди това Google вече тества услугата си за предаване на игри с Project Stream, която позволяваше да се стартират игри директно в браузера Chrome и с които потребителите играеха на видеоиграта 'Assassin's Creed: Odyssey'.

Станете почитател на Класа