В САЩ одобриха първото лекарство за следродилна депресия

Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) одобри първото в историята лекарство за борба с депресията, понасяна от някои жени след раждането, според изявление, публикувано във вторник.


Тифани Фархионе, директор на подразделението за психиатрични продукти на FDA, казва че следродилната депресия е болест, която в крайна сметка може да доведе до увреждане на бебетата. В този смисъл, новото лекарство осигурява "важна възможност за лечение на това потенциално фатално състояние", добави специалистката.


Лекарството Вrexanolone, което ще се продава под наименованието Zulresso, се прилага интравенозно в продължение на 60 последователни часа и може да доведе до леки странични ефекти. Поради това, лекарството ще изисква строги условия за безопасност и ще бъде достъпно само чрез ограничена програма за разпространение и сертифицирани здравни центрове.


За разлика от антидепресантите и психотерапията, с които се лекува обикновено депресията, новото лекарство действа бързо и ефектът му продължава поне 30 дни.


Освен тази по-голяма ефективност, цената също ще бъде по-висока. Според компанията за производство на Zulresso, Sage Therapeutics, цялостното лечение вероятно ще струва между 20 000 и 35 000 долара.

Станете почитател на Класа