ЕНП реши! Замразява се членството на партията на Орбан

Решението бе взето от Политическата Асамблея на Европейската народна партия

Политическата асамблея на Европейската народна партия реши да замрази членството на унгарската ФИДЕС на премиера Виктор Орбан. Това съобщи ръководството на ЕНП на официалната си страница във Фейсбук.

Решението означава, че партията на Орбан повече няма да участва в събранията на ЕНП, няма да има право нито на изявления, нито на глас, нито да предлага личности за каквито и да е постове.

Президентът на ЕНП Жозеф Дол заяви:

"ЕНП е партия на ценностите и всеки неин член трябва да следва принципите, които ни обединяват. Днес проговори вътрешната демокрация. Следвайки искането на 13 партии-членки, ние гласувахме да замразим членството на ФИДЕС до следващо решение. Не стигнахме лесно до това решение. Като партия на бащите-основатели на ЕС, ЕНП е пример за спазване на ценности. Всички наши членове трябва да са безукорни в поведението си. Ние не можем да правим компромиси с демокрацията, върховенството на закона, свободата на пресата, академичната свобода и правата на малцинствата. Анти ЕС реториката е неприемлива. Противопоставянето между ЕНП и ФИДЕС трябва да бъде прекратено."

 

0a

Срециален комитет на ЕНП ще наблюдава дали ФИДЕС ще изпълнява изискванията, приети от Асамблеята. Председател е бившият президент на Европейския съвет и бивш рпремиер на Белгия Харман ван Ромпой, а членове - бившият президент на ЕП Ханс-Герт Пьотеринг и бившият канцлер на Австрия Волфганг Шусел. Те ще докладват периодично пред ръководството на ЕНП.

Припомняме, че по-рано днес от партията на Орбан предупредиха, че ако бъде взето решение за временното ѝ отстраняване от ЕНП, то ФИДЕС незабавно ще напусне дясноцентристката Европейска народна партия.

ФИДЕС не може да приеме никакво решение за замразяване на нейното членство в ЕНП, заяви началникът на канцеларията на унгарския премиер Орбан Гергели Гюляс. "Става въпрос за достойнството на ФИДЕС и достойнството на страната", подчерта още Гюляс. В момента ФИДЕС държи 12 места в Европейския парламент.

 

 

 

Станете почитател на Класа