Какво значи отсъствието на саудитския принц от срещи на високо равнище?

Саудитският принц Мохамед бин Салман не е участвал в няколко официални прояви през последните седмици, което увеличава слуховете за загуба на власт в рамките на арабската монархия и гняв от страна на баща му - крал Салман бин Абдулазиз.


Въпреки че няма официално потвърждение на предполагаемите проблеми, има няколко факта, които привличат вниманието. Един от тях беше отсъствието на принца от две от последните заседания на кабинета, ръководени от краля.


Бин Салман също не участва в няколко скорошни дипломатически срещи, включително с руския външен министър Сергей Лавров, с министър-председателя на Ливан, Саад Харири, с представители на Индия и Китай и на Световната здравна организация.


Друг елемент на подозрение е, че принцът няма да посрещне баща си, когато монархът се върне от посещението си в Египет. Към това се добавя, че Мусад ал Айбан, един от съветниците на краля и съветник по националната сигурност, сега ще наблюдава инвестиционните решения от името на краля.


Въпреки че няма официално обяснение, източници от саудитското посолство във Вашингтон (САЩ) изключиха всякакво дистанциране и увериха, че информацията за конфликти в кралството е "неоснователна".


Основната причина за това неразположение на краля към сина му е международният скандал, породен от убийството на дисидента журналист Джамал Хашоги в саудитското консулство в Истанбул миналия октомври.


Заподозрените за на престъплението са близо до Мохамед бин Салман, така че принцът бе обвинен от ЦРУ, американски депутати и ООН, че стои зад убийството.


„В кралството знаем, че подобни твърдения за кралския принц нямат никаква основа в истината и ние категорично ги отхвърляме ", каза саудитският външен министър Адел ал Джубейр.


Въпреки това официално изявление, Майкъл Малоф, бивш съветник по политиката за сигурност в Пентагона, смята, че настоящият наследник на трона си е създавал с времето мощни врагове в саудитския кралски дом. "Процесите, за смяна на Мохамед бин Салман с някой, който е по-съвместим със Запада, вече са в ход ", каза той.


В този смисъл източник, близък до Рияд, каза, че макар Бин Салман да е "любимият син" на краля, монархът трябва да има "цялостна визия за оцеляването на кралското семейство", за да избегне "ефекта на снежна топка", съобщава Ройтерс.

Станете почитател на Класа