Крим отбелязва петата годишнина от своето обединение с Русия

Руската република Крим отбелязва петата годишнина от референдума за независимостта на полуострова, който се състоя на 16 март 2014 г. и кулминира в обединението на региона с Русия.


96,7% от жителите на Крим и 95,6% от населението на Севастопол се изказаха в подкрепа на т.нар. "Завръщане у дома", при гласуването с 80% участие. На 18 март 2014 г. президентът Владимир Путин подписа междудържавно споразумение за влизане на Република Крим и град Севастопол в Руската федерация като федерални субекти.


Правното решение на кримския народ стана причината западните страни да налагат санкции срещу региона и руската държава. Украйна започна непрекъсната блокада на полуострова и бившите му граждани: спря доставките на електроенергия и вода, прекъсна железопътните, въздушните и наземните комуникации и забрани търговията с региона.


Въпреки това, според резултатите от първия петгодишен план, Крим успява да преодолее всички тези проблеми, съобщава агенция ТАСС. "Определено можем да кажем: денят на обединението на Крим с Русия и петте години на това обединение са много важна дата за всички руснаци", заяви говорителят на руския президент Дмитри Песков.


Президентът Путин откри в понеделник новите топлоелектрически централи Балаклавская (в Крим) и Таврическая (в района на Краснодар от другата страна на Керченския проток). Съоръженията, които започнаха да работят с пълен капацитет, ще повишат енергийната независимост на полуострова.


Тези събития отбелязаха началото на работно посещение на руския държавен глава в Крим, в което президентът се срещна с представители на кримското население и участва в тържествата по случай петата годишнина от референдума през 2014 г.


Финансирането на федералната програма за развитие на Крим и Севастопол в момента е в размер на 877 800 млн. Рубли (13,672 млн. Долара), според агенцията. Тези средства са предназначени основно за изграждане на енергийни обекти и водоснабдителна и транспортна инфраструктура.


След обединението на полуострова с Русия бяха изградени и важни проекти за разширяване на транспортната инфраструктура: Кримския мост над Керченския проток, пътят Таврида (свързващ градовете Керч, Симферопол и Севастопол) и новия Международен летищен комплекс в Симферопол.


Изграждането на Кримския мост.стана историческо събитие през 2018 г. През май се състоя откриването на магистралата „проект на века", шест месеца преди планираната дата. През първите десет месеца около 4,5 милиона превозни средства преминаха по моста.

 

Новото летище на Симферопол е най-големият инвестиционен проект в Крим. То бе построено за по-малко от две години и посрещна първите си пътници на 16 април 2018 г. Терминалът обслужва 6,5 милиона души годишно.


Благодарение на подобряването на транспортната логистика, търсенето на почивки в Крим се увеличи. Полуостровът се превърна в достъпен туристически център на федерално равнище, според министъра на туризма на Крим, Вадим Волченко. През 2018 г. полуостровът бе посетен от 6,8 милиона туристи, което е рекорден брой в постсъветската епоха.

Станете почитател на Класа