Потвърдиха идентичността на Джак Изкормвача с най-напредналия генетичен анализ

Екип от експерти в областта на криминалистиката разкри подробности от генетично проучване, което е потвърдило самоличността на Джак Изкормвача. Това е серийният убиец, тероризирал Лондон в края на деветнадесети век, убил пет проститутки и оставил разкъсани телата на жертвите си по улиците на британската столица.


Проучването, чиито резултати са публикувани в списание "Съдебни науки", доказва, че тези престъпления са извършени от поляк на име Аарон Космински, който няколко години по-рано емигрирал в Лондон, за да се посвети там на работа като бръснар.


Тази теория се основава на анализа на митохондриална ДНК, извлечена от петна от кръв и сперма, намиращи се в шал, за който се предполага, че е намерен през 1888 г. до тялото на Катрин Едоус, четвъртата жертва на убиеца.


Според изследователите генетичният материал се съгласува с живите потомци на жената и бръснаря. Ето защо те описват изследването като "най-напредналия и систематичен генетичен анализ до момента, във връзка с убийствата на Джак Изкормвача".


Въпреки че името на Космински вече беше идентифицирано през 2014 г. като отговорен за престъпленията, това е първият път, когато детайлите от това проучване са публикувани в научно списание със съответните рецензии, обяснява порталът Science Magazine.


Полският имигрант е роден в град Клодава, който тогава принадлежи към Руската империя. В Лондон, той се установил с двамата си братя и сестра си на улица „Грийнфийлд", на по-малко от 200 метра от мястото, където бе намерено тялото на Елизабет Страйд - друга жертва на Джак Изкормвача - убита само час преди смъртта на Едоуз.


Космински е един от заподозрените от полицията, въпреки че участието му в престъпленията не може да бъде доказано. Следователите посочват, че мъжът е бил на 23 години, когато са извършени убийствата и че е шизофреник. Приет е в психиатричен център и е починал там на 53-годишна възраст.


Новата публикация събуди скептицизъм сред други учени. Така Уолтър Парсън, съдебен експерт от Медицинския университет в Инсбрук (Австрия), разкритикува работата за това, че не описва каквато и да е ДНК последователност, на която се основава, и заменя тези ключови данни с обикновени цветни графики.


На свой ред неговият колега от същото училище, Ханси Вайсенщайнер, посочи, че анализът на митохондриалната ДНК може да бъде надежден, за да се изключи връзката между двама души и по този начин да се изключи заподозрян, но не и да се идентифицира. конкретно лице Така че, докато генетичният материал, който присъства в шала, може да е бил от Космински, той може да е дошъл и от хиляди други лондончани тогава.


Накрая, други критици посочват липсата на убедителни доказателства, че шалът е бил намерен на мястото на престъплението и че оттогава може да е бил замърсен от хората, докосвали го с ръце.

Станете почитател на Класа