Мексико: Вулканът Попокатепетъл изригна мощно

Попокатепетъл, активен вулкан, разположен в централната част на Мексико, е регистрирал силна експлозия в понеделник в 21:38 ч. (местно време), изхвърляйки нажежен материал и пепел с дисперсия на североизток от Пуебла, информира Национална гражданска защита на щата Пуебла.


Експлозията бе придружена от колона газ и пепел с височина 1,2 километра.


Мексиканският вулкан изхвърля фрагменти на няколко километра, а експлозията се чува в радиус от 40 километра, разкрива SkyAlert, който я квалифицира като една от най-силните през последните години и публикува видеозапис за изригването.


Платформата разказа, че експлозията е разтърсила вратите и прозорците в Пуебла, и призова населението да спазва радиуса на безопасност от 12 километра, тъй като частици от изригването са паднали на повече от два километра от кратера.


Според мексиканските власти, Попокатепетъл понастоящем е във фаза 2 – жълта - на светлинната вулканична сигнализация. Този етап - повишаване на активността - предвижда струи вода и газ, леко падане на пепел в близките райони и утаяване на нажежаеми фрагменти. Населението е помолено да не се приближава към вулкана.

Станете почитател на Класа