Широко използвано лекарство увеличава риска от внезапно спиране на сърцето

Лекарство за хипертония и ангина може да причини внезапно спиране на сърцето, се казва в изявление, публикувано от Европейското кардиологично дружество (ESCAPE-NET). Проучването на Европейската мрежа за внезапен сърдечен арест е изследвало две често използвани лекарства, амлодипин и нифедипин, и се оказа, че последното може да причини сериозни сърдечни проблеми.


За проучването са използвани данни от Регистъра на проучванията за реанимация в Амстердам и Датския регистър на сърдечни заболявания. Като цяло, проучването включва повече от 10 000 пациенти.


Учените заключават, че тези, които приемат високи дози нифедипин (повече от 60 mg на ден) имат по-висок риск от сърдечна недостатъчност, в сравнение с тези, които не го приемат или приемат някаква доза амлодипин. Амлодипинът се оказал безопасно лекарство.


"Нифедипин и амлодипин обикновено се предписват от много кардиолози и други лекари и изборът често зависи от предпочитанията на лекаря и личния опит", заяви кардиологът Хано Тан, лидер на проекта ESCAPE-NET.


Въпреки това учените предупреждават, че резултатите от това проучване трябва да бъдат потвърдени в други изследвания, преди лекарите или пациентите да започнат да предприемат необходимите действия.


И двете лекарства са в употреба от много години. Една от възможните причини, поради които сега е открит рискът от нифедипин, е, че е доста трудно да се изследват сърдечни арести извън болниците и досега нямаше достатъчно данни за пациента, за да се провери ефекта му.

Станете почитател на Класа