Изкуственият интелект ни превзема подмолно и докъде води това

Въпреки факта, че Boeing твърди, че неговите самолети са безопасни и отговарят на всички сертификационни изисквания на Федералната авиационна администрация. (FAA), при условие на анонимност група инженери от компанията и регулатора разкриха пред The Seattle Times, че FAA е делегирала на самия производител (???) голяма част от анализа на безопасността и е разчитала изцяло на констатациите на компанията.


След това, другите регулатори на въздушната безопасност по света са сертифицирали Boeing 737 MAX 8 въз основа на одобрението на FAA.


Според тези източници, анализът на Boeing е подценил силата на компютърната система с ИИ на нейния 737 MAX 8, наречена "MCAS", която автоматично избутва носа на устройството при определени обстоятелства. Според някои специалисти именно този „софтуер" е вероятно да е причинил загубите в Етиопия и Индонезия.


Според източниците на вестника, когато 737 MAX 8 влезнал в експлоатация, системата MCAS работи с мощност, която надвишава четири пъти данните, посочени в първоначалния анализ на безопасността, направен от Boeing. Освен това анализът не е взел предвид, че „софтуерът" се рестартира всеки път, когато пилотът реагира, което позволява на системата да натиска многократно носа на самолета.


Също така, инженерите са посочили, че ако Boeing е бил преценил правилно въздействието на повредата на системата MCAS, никога не би била разрешена конфигурацията за отчитане само на един сензор за ъгъла на носа.


Разработването на 737 MAX е било прибързано, според инженерите, тъй като Boeing се състезавал да пусне самолета до пазара преди Airbus да пусне своя A320neo. При тези обстоятелства компанията е спестила време от анализа на сигурността. Така, системата MCAS дори не е спомената в ръководствата за обучение, тъй като се е очаквало тя да работи само при екстремни обстоятелства.


Освен това пилотите са се обучавали да летят на 737 MAX 8 с минимално допълнително обучение, атрактивна перспектива за авиокомпаниите, които са наясно с разходите. Например един пилот твърди, че неговото обучение за този нов тип въздухоплавателно средство е включвало малко повече от един час сесия с IPAD, без нито един час на симулатор.


Вестникът отбелязва, че Boeing и FAA са информирани за анонимните разкрития на своите служители и са били помолени да коментират цели 11 дни преди бедствието в Етиопия на 10 март. В петък вечер FAA отговори, че е следвала стандартния процес на сертифициране за самолетите Boeing 737 MAX.


От друга страна, Boeing направи изявление тази събота, в което посочи, че "FAA е взела предвид окончателните конфигурационни и оперативни параметри на MCAS по време на сертифицирането на MAX, и заключила, че тя отговаря на всички регулаторни и сертификационни изисквания". , Освен това компанията производител добави, че "не може да коментира" въздушните катастрофи в Етиопия и Индонезия "поради продължаващото разследване".

 

Boeing също не е отговорил директно на подробното описание на провалите в сертификацията MCAS, но посочи, че представеното от вестника съдържа "някои съществени неточности".

Станете почитател на Класа