Мадуро ще прави кардинална реорганизация

Вицепрезидентката на Венецуела, Делси Родригес, обяви на чрез своя профил в Twitter, че президентът Николас Мадуро "е поискал оставката на целия кабинет, с цел дълбоко преструктуриране на методите и функциониране на боливарското правителство".


Тя обясни, че тези мерки се предприемат от президента на Венецуела "за да защити родината на Боливар и Чавес срещу всяка заплаха!".


Венецуела изпитва моменти на напрежение, след като опозиционният лидер и депутат от Народното събрание, Хуан Гуайдо, на 23 януари, обяви себе си за "президент на страната" на публичен площад по време на опозиционен марш в Каракас.


Тази събота, с цел защита на стратегическите служби на страната, в голям мащаб започнаха военно - гражданските учения Ана Карина Роте 2019.


Маневрите бяха проведени през уикенда пред лицето на възможността за нови външни атаки като тези, които според правителството са причинили масовото спиране на тока. Президентът на Венецуела заяви на 11 март, че правителството на САЩ е наредило този „електрическа саботаж", който остави без електричество за три дни на почти цялата страна. От своя страна Министерството на външните работи на Русия заяви, че затъмнението е организирано от чужбина от хора с познания за електроенергийната система на Южна Америка.


В началото на март съветникът по националната сигурност на САЩ Джон Болтън заяви в интервю, че Вашингтон се стреми да създаде "възможно най-широката коалиция, която да замени Мадуро". В същото време Болтън посочи, че Съединените щати също ще могат да изпълняват своите планове без международна подкрепа.


"В тази администрация не се страхуваме да използваме фразата Доктрина Монро. Това е страна от нашето полукълбо и целта на всички американски президенти от Роналд Рейгън насам, е да имаме напълно демократично полукълбо", каза той във връзка със събитията във Венецуела.


На 27 февруари руският външен министър Сергей Лавров заяви: „Доктрината Монро - според която американците не трябва да позволяват на никого да достигне до Южна Америка - бледнее пред доктрината, която сега се оформя пред очите ни и по същество означава, че американците узурпират правото на използват сила там, където искат да свалят режимите, които не им харесват по една или друга причина ".


Лавров подчерта, че кризата във Венецуела "трябва да бъде решена въз основа на принципите на териториалната цялост, суверенитета и ненамесата във вътрешните работи на тази страна".

Станете почитател на Класа