Мадуро обяви затварянето на границата с Бразилия "до второ нареждане“

Президентът на Венецуела, Николас Мадуро, обяви затварянето на границата на страната си с Бразилия, започвайки от 8:00 ч. (местно време) в четвъртък и "до второ нареждане".


По време на видеоконференция с главния щаб на боливарските национални въоръжени сили (FANB) Мадуро заяви, че са взели мерки на границата всичко да е мирно ".


"По-добре е да предпазим, отколкото да съжаляваме", каза той и нареди на военните да вземат "всички мерки за сигурност на тази сухопътна граница ".


В четвъртък президентът на Бразилия Жир Болсонаро обяви, че бразилските сили ще отнесат "хуманитарна помощ" на венецуелците. Той спомена, че е създадена логистика в бразилския щат Рорайма, граничещ с Венецуела, където доставките ще бъдат изтеглени от представителите на самопровъзгласилия се "президент на Венецуела" Хуан Гуайдо.


Официален Каракас многократно е декларирал " Тази хуманитарна помощ е шоу, което оправдава чужда военна намеса във Венецуела, за да свали Мадуро".
Президентът каза, че освен това той оценява евентуалното затваряне на граничната зона с Колумбия, с намерението това да влезе в сила в събота, 23 февруари, във връзка с друга "пратка хуманитарна помощ, също по искане на Гуайдо", която се съхранява в колумбийската община Кукута.


Президентът обвини колумбийския си колега Иван Дуке за това, което може да се случи в събота. "Надяваме се Иван Дуке да не се подчини на заповедта на Доналд Тръмп да провокира насилие от страна на колумбийците", каза той.


Той припомни, че през 2015 г. е затворил граничните пунктове със съседната страна, след агресия срещу венецуелската армия; а разследванията показват, че това е било извършено от "въоръжени групи от Колумбия".


Освен това Мадуро призова колумбийските въоръжени сили да не се поддават на агресия срещу Венецуела. "Военни на Колумбия, с максимална боливарска чест, не се поддавайте на фалшиви призиви за провокация срещу нашата страна, нито сега нито никога", беше посланието.
"Венецуела преживява голяма провокация", подчерта Мадуро.

Станете почитател на Класа