Еквадор се надява, че случаят "Асандж ще бъде решен незабавно"

Външният министър на Еквадор Хосе Валенсия заяви публично в четвъртък, че страната му се надява случаят с основателя на WikiLeaks, Джулиан Асанж, "да бъде решен незабавно."


Журналистът, роден в Австралия, но национализиран от Еквадор, остава заключен в посолството на Еквадор в Лондон (Обединеното кралство) от шест години и половина, при условие на дипломатическо убежище, пред опасността да бъде арестуван от британските власти в случай ако стъпи на английска територия.


По време на акта за представяне на отчети за 2018 г., Валенсия потвърди, че разрешаването на конфликта ще бъде важно за "интереса на Еквадор, като предоставената защита не може да бъде вечна, тъй като противоречи на всякакъв здрав смисъл". В допълнение, той подчерта необходимостта от "възвръщане на контрола" над посолството, в което Асандж потърси убежище.


Асандж влезе в дипломатическото бюро през 2012 г., когато шведските власти го искаха по съдебен процес за предполагаеми сексуални престъпления, но това дело беше приключено, без да се докаже авторството на обвинените престъпления. Асандж обаче остава изолиран от страх да не бъде екстрадиран в САЩ, където може да бъде съден за публикуване на поверителни документи.


Активистът получи помощ от Еквадор по време на президентството на Рафаел Кореа, но след смяната на администрацията поиска предпазни мерки от Междуамериканската комисия по правата на човека (IACHR) за предполагаемо малтретиране, условията за изолация и искане да бъде защитен от възможно шпиониране в сградата.


От своя страна защитата на Асандж иска да бъде възпрепятствано предаването на нейния клиент в страна, която не гарантира избягване на екстрадиция в САЩ и очаква реакцията на международната организация.

Станете почитател на Класа