Хаити в пламъци

Хаити рядко фокусира вниманието на международната общност и медиите. За разлика от Венецуела, Хаити няма петролни залежи и не може да предложи нищо, но живее в бедност, глад и хаос, които рядко заемат първите страници на вестниците. "Най-бедната страна на американския континент представлява малък или никакъв интерес за високата политическа класа", казва анализаторът Хавиер Родригес Карраско.


"Хаити е провалена държава, в която можете да оцелеете с два долара на ден, със спряла разрушена икономика и в цялата тази ситуация, къде е Организацията на американските държави? Къде са тоновете хуманитарна помощ, средствата, милионите долари, които са необходими на гражданите, за да имат достъп, например, поне до питейна вода? "


От 7 февруари ситуацията в Хаити бе изострена от демонстрациите, които отбелязаха годишнината на президента, който е изправен пред силна критика, че не е предприел ефективни мерки за облекчаване на реалността на своя народ. В допълнение, на масата е предполагаема измама с публични средства чрез PetroCaribe, платформа, чрез която карибската страна получава гориво от Венецуела на изгодна цена.


„Решението за страната, в която бедността, добавена към корупцията, се превърна в неразделна част от знамето, е в много фактори, започвайки с разчупването на веригата на корупцията, търсейки достойни и честни хора, санирайки неустойчивата икономика и овластявайки честните институции, но преди всичко - в подкрепа отвън", заключава експертът.

Станете почитател на Класа