Определиха точния произход на сините камъни на Стоунхендж

Осемгодишен проект за разкопки най-накрая позволи да се установи произхода на известните сини камъни, които съставят известния британски мегалитен паметник Стоунхендж.


Както беше съобщено от портала Science Alert, изследователи от Университетския колеж в Лондон са открили, че тези камъни, които не трябва да се бъркат с трилитите от Сарсън, идват от Пресели Хилс в Пемброкшайр, намиращ се в Уелс.


По-конкретно, две самостоятелни кариери, наречени Карн Гоедог и Крейг Рос, намиращи се на около 230 км западно от Стоунхендж, са определени като "точните геоложки източници на сините камъни", твърдят експертите.


Археологът Майк Паркър Пиърсън описа новите констатации като "вълнуващи, защото отиваме с една стъпка по-близо до решаването на най-голямата тайна на Стоунхендж: Защо камъните идват от толкова далеч?" Изследователят казва, че "всички други неолитни паметници в Европа са построени с мегалити, донесени от не повече от 16 километра."


"Сега искаме да разберем какво е било толкова специалното на Пресели Хилс преди 5000 години, имайки предвид каменните кръгове, построени преди сините камъни да са докарани в Стоунхендж", добавя той.


Археолозите са определили и датата на извличане на сините камъни: "втората половина на четвъртото хилядолетие преди Христа". Специалистите уточняват, че доказателствата, открити в кариерите са "между 3350 и 3000 г. пр. Хр."


Също така, останките от намерени на място дървени и земни платформи предполагат и начина на транспортиране на камъните. Специалистите смятат, че върху тези конструкции са били поставени стълбове от син камък, които са действали като товарен док, за да спускат блоковете в дървените шейни.

Станете почитател на Класа