САЩ: Дошло е време страните от ЕС да излязат от ядреното споразумение и да спрат да нарушават санкциите срещу Иран

Американският вицепрезидент Майк Пенс призова съюзниците си в Европа да се откажат от ядреното споразумение с Иран, като ги обвини в стремеж да избегнат американските санкции срещу Техеран.


Основните европейски партньори на САЩ "направиха опит да се създадат механизми за прекъсване" на санкциите срещу иранските власти, каза Пенс по време на международната конференция, посветена на Близкия изток, която се провежда във Варшава (Полша).


В този контекст политикът се позова на създаването на организация със специална цел (SVP), за да се избегнат доларовите транзакции между европейските страни и Иран, и описа тази мярка като "безразсъдна стъпка, която само ще засили за Иран, ще отслаби ЕС и ще създаде още по-голямо разстояние между Европа и Съединените щати. "


В допълнение, Пенс заяви, че държавите-членки на ЕС трябва да следват примера на страната му и да излязат от съвместния план за действие (ядреното споразумение с Иран), което САЩ напуснаха през май миналата година. "Време е нашите европейски партньори да се оттеглят от иранското ядрено споразумение и да се присъединят към нас, докато ние упражняваме икономическия и политически натиск, необходим, за да дадем на иранския народ, региона и света, мира, сигурността и свободата, които заслужават ", каза той.


На 8 май обитателят на Белия дом обяви изтеглянето на САЩ. от съвместния и всеобхватен план за действие (JCPOA), твърдейки, че той не е възпрепятствал "обогатяването на уран" от Иран, когото обвиняват в нарушаване на условията на пакта и активен стремеж към придобиване на ядрени оръжия.


Останалите страни по споразумението - Обединеното кралство, Китай, Франция, Русия и Германия - осъдиха тази мярка и останаха верни на условията му.


В началото на ноември правителството на президента на САЩ Доналд Тръмп възстанови всички санкции, които беше вдигнало през 2015 г. като част от това споразумение, с мерки, насочени към иранската петролна, банкова и транспортна индустрия. Освен това той увери, че ще наложи строги наказания за всяка държава, която преговаря с тази страна.

Станете почитател на Класа