Тръмп ще обяви национално извънредно положение, за да финансира стената

Белият дом потвърди, че американският президент Доналд Тръмп ще подпише законопроекта за сигурността на границите и ще обяви национално извънредно положение, за да финансира стената на границата с Мексико.


"Президентът Тръмп ще подпише законопроекта за финансиране на правителството и, както той каза по-рано, ще предприеме и други действия, включително деклариране на национална извънредна ситуация, за да гарантира националната сигурност и да спре хуманитарната криза на границата," заяви в изявление прессекретарят на Белия дом, Сара Сандерс.


Президентът на Съединените щати, Доналд Тръмп. Тръмп смята за "интересно" също и да се финансира изграждането на граничната стена с пари, конфискувани от "ЕлЧапо" Гузман.


Декларацията за национално извънредно положение ще позволи на президента на САЩ да пренасочи средства от други правителствени фондове за финансиране на проекта си, без одобрението на Конгреса на САЩ.


От своя страна лидерът на Камарата на представителите, Нанси Пелоси, предупреди, че проучва възможността за подаване на правни искове, ако президентът обяви извънредно положение.


Крайният срок за постигане на консенсус в Конгреса бе вчера, тъй като правителството бе приело план за финансиране на дейностите си до 15 февруари. В Конгреса проектът бе одобрен с 300 гласа „за" и 128 „против."


Съобщението идва малко преди Сенатът на САЩ да одобри гореспоменатия законопроект за сигурността на границите. Плодът на близо триседмични преговори, осигуряващ близо 1,4 млрд. долара за нови бариери по границата, е подкрепян от 83 сенатори, а други 16 се противопоставят на проекта.


През декември миналата година, след липсата на съгласие, администрацията трябваше да спре дейностите си за 35 дни, ситуация, която остави почти един милион държавни служители, без да получат заплатите си.

Станете почитател на Класа