Китай постига драстичен ръст на износа си за ЕС и Азия, въпреки търговската война със САЩ

Данните, публикувани от Митническата администрация на Китай, показват, че през януари износът на тази страна е нараснал с 9,1% в сравнение с миналата година. Тази цифра надхвърля предвиждането на икономистите от Блумбърг, които прогнозираха спад от 3.3%.


Причините за този растеж са увеличение с 14,5% на износа за ЕС и 11,5% в АСЕАН, в сравнение с данните от предходната година. Това увеличение е повлияно и от концентрацията на плащанията за пратките в периода преди празниците на Лунната Нова година, най-големият празник в китайския календар.


"Търговските данни могат да бъдат изкривени поради сезонни фактори, тъй като датите на лунната Нова година варират от година на година", предупреждава М. Танг, китайски специалист в Goldman Sachs. Тази година празниците започнаха на 4 февруари, а миналата година - на 15 февруари.


Според думите на Танг данните от януари са изкривени, защото износителите са склонни да концентрират плащанията за своите пратки в периода преди празниците.


Вносът през януари намалява с 1.5% спрямо предходната година, въпреки че тази цифра е подобрение спрямо прогнозата, която предвиждаше спад от 10.2%.


"Дори и последното възстановяване на търговията да е истинско, перспективите за тази година остават песимистични", каза икономистът Джулиан Еванс-Притчард, специалист по азиатската икономика на Capital Economics.


Световният търговски излишък на Китай спадна до 39,16 млрд. долара, докато икономистите прогнозираха излишък от 34,3 млрд. Долара.


Слабият растеж на китайския износ вероятно скоро ще стане по-видим поради търговския спор със САЩ, съобщава South China Morning Post. Пазарните наблюдатели трябва да изчакат до публикуването на данните за първото тримесечие на 2019 г., за да получат по-ясна информация.


Увеличението на износа за Европейския съюз и АСЕАН компенсира размера на износа за САЩ, който се понижи с 2,8% през януари и с 3,5% през декември в сравнение със същите периоди миналата година.


Сега е решаващ момент в търговските преговори между САЩ. и Китай. Примирието, договорено между държавните глави на Китай и САЩ, е в сила до 1 март.


В петък китайският президент Си Дзинпин и вицепремиерът Лиу се очаква да се срещнат в Пекин с американска делегация. ръководен от министъра на финансите Стивън Мнучин и търговския представител Робърт Лайтхизер за да преговаря за излизане от войната между двете икономически сили.

Станете почитател на Класа