Куба предупреждава държавите от Карибите за движение на американски военни сили

Правителството на Куба осъди в комюнике движението на американските сили за специални операции към летища в Пуерто Рико, Доминиканската република и Карибите, "със сигурност без знанието на правителствата на тези нации."


Според документа между 6 и 10 февруари са били извършени полети на военни транспортни самолети до летище Рафаел Миранда в Пуерто Рико; въздушната база Сан Исидро, в Доминиканската република и други карибски острови с американски военни бази, където действат сили за специални операции и морската пехота "които се използват за тайни действия, дори срещу лидери на други държави".


По този начин кубинското правителство моли международната общност „да се мобилизира, за да предотврати извършването на военно приключение във Венецуела, прикрито под хуманитарна помощ, при ескалация на натиска и действията на Вашингтон".


Президентът на САЩ, Доналд Тръмп, заяви по време на среща с колумбийския си колега Иван Дуке, че Николас Мадуро "трябва да позволи хуманитарната помощ да влезе в страната и президентът на Венецуела прави ужасна грешка, като не позволява това да се случи". Освен това Тръмп потвърди, че проучва "всички възможности за кризата във Венецуела".


От друга страна, лидерът на десницата на Венецуела, Лестър Толедо, който координира логистиката на "хуманитарната помощ", поискана от Хуан Гуайдо, публикува в неговия Twitter акаунт изявление на правителството на Пуерто Рико, в което се съобщава, че товар с доставки, излезли от тази държава, е пристигнал в колумбийската столица Богота.


Депутатът от опозицията заяви, че въвеждането на "хуманитарна помощ" в страната му е една от основните му цели, въпреки противопоставянето на венецуелското правителство, което го смята за "план на САЩ за военна интервенция" срещу страната.


Политическата криза във Венецуела избухна на 23 януари, след като Хуан Гуайдо, председател на Народното събрание, в непризнаване от 2016 г. и чиито действия са недействителни, според решения на Върховния съд на Венецуела, се самопровъзгласи за "временен президент" и беше признат като такъв от САЩ. и други латиноамерикански и европейски нации.


Гуайдо съобщи, че на 23 февруари "хуманитарна помощ", която досега се събира в Кукута, (Колумбия) и в щата Рорайма (Бразилия) ще влезе във Венецуела.

Станете почитател на Класа