Facebook заплашен от рекордна глоба за нарушения на поверителността

Федералната търговска комисия на САЩ (ФТК) обмисля налагането на глоба на Facebook за нарушаване на споразумение с правителството за защита на личните данни на своите потребители, информира The Washington Post, цитирайки източници, запознати със ситуацията.

 

Според вестника, глобата вероятно ще надхвърли 22,5 милиона долара, които регулаторът принуди Google да плати през 2012 г. за пропускане на контролите за неприкосновеност на личния живот в браузъра Safari на Apple. Това ще бъде първото голямо наказание, наложено на Facebook в САЩ, откакто през миналия март се появиха доклади, че политическата консултантска компания Кеймбридж аналитика е злоупотребила с данните на 87 милиона потребители на Facebook без тяхно знание.


Междувременно петте члена на комисията, които проучват Facebook от март 2018 г., се срещнаха в средата на декември, съобщава вестникът. От своя страна, членовете на персонала за защита на потребителите и правоприлагане информираха комисарите за актуалните данни за предполагаемите нарушения на неприкосновеността на личния живот, но окончателният доклад все още предстои.

 

Понастоящем ФТК разследва дали Facebook е нарушил условията на декрета за съгласие, който двете страни подписаха през ноември 2011 г., което изисква Facebook да получи разрешение от потребителите, преди да сподели данните им с трети страни. Прекъсването на споразумението ще струва на Facebook до 40 000 долара на ден, което може да доведе до милиарди глоби, според Bloomberg.

 

Засега нито Федералната търговска комисия на САЩ, чиято дейност е била ограничена от закриването на правителството, нито Фейсбук, са коментирали по случая.

Станете почитател на Класа