Руският флот наблюдава американския военен кораб USS Доналд Кук в Черно море

Руският флот наблюдава USS Donald Cook, който влезе в Черно море в събота в 20:50 (московско време), съобщава Националният център за управление на отбраната на руското министерство на отбраната.

 

"Силите на Черноморския флот започнаха наблюдението на американския военен кораб USS Donald Cook веднага след влизането му във водите на Черно море", съобщиха от Центъра.


Според агенцията, патрулният кораб "Питливи" се е преместил в района, за да контролира дейността на американския кораб, който също се следи и по електронен път.

 

В изявлението на Националния център за управление на отбраната на руското министерство на отбраната се припомня, че съгласно Конвенцията от Монтрьо за преминаване през пролива, американският кораб може да остане в тези води за максимум 21 дни.

 

На 19 януари Шестият флот на Съединените щати съобщи, че разрушителят USS Доналд Кук е влязъл тази събота в Черно море през пролива Дарданели, за да извърши операции, които имат за цел "гарантиране на безопасността в морето, укрепване на стабилността и съвместния ангажимент с нашите съюзници и партньори от НАТО в региона."

 

По-рано Русия осъди сегашното недостигано ниво на напрежение по границите си, посочвайки НАТО, което разшири военната си дейност в балтийските и черноморските региони. "Военната активност на НАТО близо до границите на Русия е достигнала безпрецедентно ниво от дните на Студената война", каза руският министър на отбраната Сергей Шойгу.

Станете почитател на Класа