Какво са правели тези руснаци в Африка?

Трима руски журналисти са убити хладнокръвно в Централна Африка - официално от местни бандити. Ново разследване обаче поражда съмнения за възможно руско участие и хвърля светлина върху интересите

на Москва в Африка.

 

 

 

 

 

Тримата руски журналисти не са имали никакъв шанс: на 30 юли 2018 г. Александър Расторгуев, Кирил Радченко и Орхан Джемал пътуват с кола в Централноафриканската република (ЦАР), когато в района на град Сибут попадат в капан и биват хладнокръвно убити с по няколко изстрела от неизвестни мъже. Шофьорът им е ранен, но оцелява. На следващата сутрин колата е намерена надупчена от куршуми.

Централноафриканската република се счита за една от най-опасните държави в света. Обширни райони са под контрола на военизирани милиции и само малка част от територията на страната се контролира от правителството. Официално тримата руснаци са станали жертва на грабеж от страна на "деветима бандити с тюрбани". Но според нов доклад, следите водят в съвсем различна посока.

 

https://www.faktor.bg/uploads/Images_3/U/ubiti_rus_journalists.jpg

 

Тримата журналисти са били изпратени в ЦАР от фондация, за да разследват дейността на руската частна армия, известна като "Група Вагнер". Твърди се, че тя се грижела за сигурността на руските златни и диамантени мини. Основният дарител на фондацията е бившият руски олигарх и противник на Путин Михаил Ходорковски. През ноември той създаде разследващата организация "Досие Център", която се зае да проучи мистериозните обстоятелства около смъртта на тримата журналисти. Заключението на разследващите: има индикации, че предполагаемите убийци са били в контакт със служители на частната охранителна фирма "Група Вагнер".

За руските интереси в Африка

Около руските военни операции в чужбина напоследък често в медиите се появяват и съобщения за "Група Вагнер". Според тях, компанията изпълнявала в чужбина и военни поръчки от руското правителство. Всъщност, частните армии са забранени от руското законодателство, казва по този повод Маргарете Клайн от германската фондация "Наука и политика". Но те са чудесен инструмент за проникване в конфликтни региони, които крият икономически ползи, добавя експертката за Русия. 

 

Deutschland Michail Chodorkowski in Berlin (picture-alliance/dpa/S. Kembowski)

Според Михаил Ходорковски, зад убийствата стоят руските наемници от "Група Вагнер"

 

През последните години Русия засили присъствието си в Африка - както в икономическо, така и във военно отношение. Така например през 2017 г. Кремъл сключи споразумения за военно сътрудничество с шест африкански държави, сред които и Централноафриканската република. Според Леонид Фитуни, заместник-директор на Африканския институт в Руската академия на науките, това е логично развитие, тъй като Русия се стреми към нови пазари. "Русия има проекти и партньорства в Африка за военно обучение на правителствени армии, макар и това да не е водещо", казва той за ДВ. 

Надеждно ли е разследването на Ходорковски?

Засегнали ли са по някакъв начин тримата убити журналисти интересите на руското правителство в Африка? Френският журналист Пол Лоржери, който по същото време е бил в ЦАР, не знае дали трябва да вярваме на информация, която идва от противник на Путин. Доказателства за това няма. Но руската връзка в смъртта на журналистите е "единственото логично предположение" за Лоржери. 

Политологът Тим Главион, който от дълго време работи в ЦАР, също се съмнява в официалната версия за смъртта на тримата руснаци. Той обаче смята, че е възможно да става въпрос за неуспешен опит за сплашване, който да е завършил фатално за журналистите. Така или иначе смъртта им сега насочва вниманието към ролята на Русия в Централна Африкамного повече, отколкото вероятно ѝ се е искало, допуска Главион.

 

Russland - Zentralafrikanische Republik | Militärkooperation (Getty Images/AFP/F. Vergnes)

Връчване на свидетелствата за завършено военно обучение с руско участие в Беренго, ЦАР

 

Политологът обаче предупреждава да не се правят погрешни заключения за степента на руското присъствие в Африка. Руското правителство наистина има интерес от разширяване на икономическото и политическото си влияние в Африка, но това не трябва да се надценява, казва той. Така например в Централна Африка работят едва около 200 руски военни съветници и вероятно няколкостотин военни под прикритие. "За сравнение: преди да се оттегли от района през 2016 година, една Франция поддържаше там свой военен контингент от 2 хиляди души", припомня Главион. 

Русия и Китай - алтернатива на Запада 

Също и Ханс де Мари Хойнгуп от Международната кризисна група не е склонен да придава голямо значение на руските ангажименти в Африка. "В последните десет години Китай и други играчи, вкл. традиционни колониални сили в Африка, разшириха икономическото си влияние в Африка. Русия пропусна тази възможност и сега очевидно иска да навакса", казва наблюдателят.

За много африкански държави сътрудничеството с Русия вече е реална алтернатива. "Това е умел ход от тяхна страна в търсенето на противодействие срещу влиянието и опекунството на Запада", допълва той.

 

 

 

 

 

Станете почитател на Класа