Тръмп оценява излизане от НАТО, кой ще се възползва от това?

Американският президент Доналд Тръмп планира страната му да напусне НАТО, съобщи Ню Йорк Таймс, цитирайки представители на федералното правителство.

 

Източниците съобщиха на вестника, че президентът разглежда "стъпка, еквивалентна на унищожаване на НАТО: изтеглянето на Съединените щати от Алианса" и през изминалата година няколко пъти е планирал да предприеме тази мярка. Освен това увери, че президентът е заявил, че НАТО няма смисъл и представлява тежест за страната.

 

Мярката може да бъде причинена от финансови причини и недоволството на Тръмп от плащанията на Европейския съюз за осигуряване на сигурността на блока. По време на мандата на Тръмп въпросът с военните разходи се превърна в раздор между американската държава и другите членове на Атлантическия съюз. Президентът каза, че "САЩ харчат много повече за НАТО, отколкото всяка друга държава, а това не е справедливо или приемливо".


Преди срещата на НАТО в Брюксел (Белгия), Тръмп, чиято страна разпределя около 4% от своя БВП за разходи за отбрана на военния блок, изпрати писма до няколко съюзнически лидери, припомняйки им необходимостта от увеличаване на размера на техните вноски в бюджета на Алианса.


В контекста на евентуалното напускане на блока, Мишел А. Флорной, заместник-министър на отбраната по време на администрацията на Барак Обама, подчерта, че идеята за напускане на НАТО ще бъде много полезна... но за Русия. Излизането от Алианса "ще бъде най-големият успех, за който Владимир Путин би могъл да мечтае", каза тя. Тонът на изявленията й съвпада с този на Джеймс Ставридис, бивш американски висш командващ в НАТО, който подчерта, че "дори обсъждането на идеята ще бъде за Путин дарът на века".


"Чикаго трибюн" отбеляза "Проблемът на 21-ви век за НАТО не са САЩ, нито дори Русия, а Германия. Примери за дейностите, които застрашават Алианса от тази европейска страна, са опитите на Берлин да диктува миграционната политика на Европейския съюз и суровите условия, при които Обединеното кралство може да напусне ЕС. , както и отказът на европейския икономически локомотив да посвети 2% от своя БВП на отбраната на блока, цифра, установена от споразумение, подписано през 2014 г. от членовете на НАТО. Вместо това Германия харчи само 1,2% от своя БВП."


От своя страна Джаки Спиер, член на Камарата на представителите, каза пред CNN, че решението за напускане на САЩ може да доведе до "импийчмънт" на Тръмп. "Мисля, че този акт ще бъде толкова разрушителен за страната ни и за нашата способност да защитим националната сигурност на всеки американец, че това би било причината за някакво дълбоко усилие, било то импийчмънт или двадесет и петата поправка на Конституцията, която позволява Президентът да бъде свален, ако бъде счетен за психически увреден и неспособен да изпълни правомощията и задълженията на неговата служба", каза той.


Въпреки слуховете, Доналд Тръмп увери в четвъртък, че САЩ ще поддържат подкрепата си за Атлантическия алианс, но подчерта, че е необходимо другите държави-членки да увеличат финансовото си участие в организацията. "Ще настояваме за справедливо разпределение на тежестта със съюзниците, казах го ясно: защитаваме много богати страни", каза той в Пентагона.

Станете почитател на Класа