Най-голямото „хакване“ на данни в историята - над 770 милиона имейла

Един изследовател на цифровата сигурност разкри най-голямото хакване на данни в историята, което засенчва всички други подобни действия, извършени досега. Тази кражба на данни означава излагане на повече от 770 милиона имейла и 21 милиона уникални пароли.

 

Прихващането, наречено "Колекция # 1", съдържа 2,692,828,238 реда сурови данни от потенциално хиляди различни източници, според експерта Трой Хънт.


Общо има 1,160,253,228 уникални комбинации от имейли и пароли, съдържащи се в повече от 12 000 отделни файла, които представляват 87 GB сурови текстови данни.


"Хакването" се счита за най-голямата кражба на данни в историята, а по брой на засегнатите хора се надвишава само от два инцидента, свързани с Yahoo през 2013 и 2014 г. "Изглежда съвсем случаен набор от сайтове, за да се увеличи броят на пълномощията на Хакера" - каза Хънт. "Няма очевидни модели, само излагане на максимум."


Данните включват предварително кодирани пароли, които са били прихванати и преобразувани в необработен текст, а най-ранните файлове датират от 2008 г. Информацията не е пусната за продажба, а е просто качена в облака MEGA, а след това и в популярен форум за "хакерства".


В резултат на това изтичане съществува висок риск от случаи на така нареченото „попълване на пълномощия" - кибернетична атака, състояща се от използване на злонамерена програма за автоматично въвеждане на многобройни комбинации поща / парола в опит да се влезе в личната сметка на един или друг човек.


Добрата новина е, че колекцията не съдържа данни на банкови карти или номера за социално осигуряване.

 

Хънт препоръчва да се провери в услугата „Have I Been Pwned", дали нашата електронна поща е била жертва на „хакването".

 

Ако намерим пощата си в списъка, което е много вероятно, експертът препоръчва използването на мениджър на пароли или дори прибягване до елементарния, но ефективен метод за писане на нашите пароли на хартия. "Може да е в противоречие с традиционното мислене, но писането на уникални пароли на хартия и запазването им във физически затворена къща е по-добро от повторното използване на същата парола в интернет", пише Хънт в своя блог.

 

Няколко щастливци твърдят, че са избегнали да бъдат „хакнати", но шансовете не са в тяхна полза.

Станете почитател на Класа