САЩ разглеждат разполагането на противоракетна отбрана в космоса

Разполагането на противоракетна отбрана в космоса ще бъде един от най-важните моменти в новия преглед на противоракетната отбрана на САЩ, който ще бъде представен в четвъртък в Пентагона от президента Доналд Тръмп, според информация на ABC News, цитираща служител на Белия дом.

"Космосът е от ключово значение за следващата стъпка на противоракетната отбрана", е казал източникът.

 

Също така, според длъжностното лице, докладът изисква допълнително проучване на няколко концепции за противоракетна отбрана, включително разгръщане на системи за прихващане и сателити с лазерни съоръжения в космоса. Източникът я описва като разширена способност, за която се смята, че е "достойна за анализ".


Освен това се обмисля концепцията за разполагане на слой от спътници в космоса, който би могъл да подобри системите за ранно предупреждение за проследяване на ракети, преди те да бъдат пуснати или да осигури прихващане малко след излитането.

 

Сегашните американски системи за противоракетна отбрана са базирани на земята и на борда на кораби.

 

В Министерството на отбраната президентът ще бъде придружен от вицепрезидента Майк Пенс, от съветника по националната сигурност Джон Болтън, както и от висши военни.

 

Първоначално прегледът на американската противоракетна отбрана трябваше да бъде представен миналата година, но публикуването му бе отложено поради опитите на Тръмп да убеди Северна Корея да се откаже от ядрените си оръжия. Представянето на този доклад би накърнило преговорите с Пхенян.

 

Предишният преглед на противоракетната отбрана беше представен през 2010 г.

Станете почитател на Класа