Лунната нощ унищожи първото растение, покълнало на повърхността й

Първият разсад в историята, поникнал на Луната, почина две седмици след началото на експеримента и след само една нощ на тъмната, ледена страна на небесното тяло.

 

Памучните семена бяха отнесени на 3 януари на естествения спътник на Земята от китайския космически кораб Chang'e 4. Те поникнаха в херметически затворен контейнер, предназначен да тества възможността за отглеждане на храна за астронавтите в далечни светове. Но разсадът не проживя дълго: ниските температури на Луната, които могат да достигнат -170 ° С през нощта, сложиха край на краткия му живот.


Това може да е лоша новина за бъдещите лунни колонии, но участващите учени твърдят, че краткостта на експеримента е била предвидена. "Животът в контейнера няма да оцелее в лунната нощ," каза Си Генджин, професор в Университета в Чунцин.

 

"Ние не сме имали преди такъв опит в отглеждане на растения на Луната и не можехме да симулираме на Земята лунната среда, като микрогравитация и космическа радиация", призна той.

 

Специалистите също така заявиха, че растителните организми са започнали да се разлагат в контейнера, но увериха, че няма да има замърсяване на лунната повърхност.

Станете почитател на Класа