Успяха да измамят клетки от рак на гърдата и да ги превърнат в безвредни мастни клетки

Екип от изследователи от Университета в Базел (Швейцария) е успял да трансформира клетки на рак на гърдата в безвредни мастни клетки, чрез иновативно терапевтично лечение, според проучване, публикувано тази седмица в списание Cell.

 

Туморните клетки могат да се адаптират към променящите се условия благодарение на тяхната способност да реактивират клетъчен процес, който е от основно значение за ембрионалното развитие: епител-мезенхимния преход (EMT). Това позволява на клетките да променят молекулярните си свойства и да придобият нови способности. В резултат на това те се отделят от първоначалната си група от клетки, мигрират през кръвния поток към други части на тялото и метастазират.

 

Но клетките показват висока степен на пластичност, когато влизат в ЕМТ процеса. Това свойство е използвано от изследователите от университета в Базел, за да принудят превръщането на клетките от рак на гърдата в друг тип клетка.


В експерименти с мишки, имплантирани с агресивна форма на човешки рак на гърдата, животните са лекувани с комбинация от две лекарства: розиглитазон, който се използва широко за лечение на пациенти с диабет и траметиниб, който инхибира растежа и разпространението. на ракови клетки.


Резултатите показват, че инвазивните злокачествени клетки са станали адипоцити, които вече не могат да се делят и едва се различават от нормалните мастни клетки. Лекарствата също потискат растежа на първичните тумори и ги възпрепятстват от метастазиране в мишия организъм.

"Клетките на рака на гърдата, които са претърпели ЕМТ, не само се диференцират в мастни клетки, но и спират да се размножават напълно", обясни Герхард Кристофори, водещ автор на изследването. В дългосрочен план тези "ракови клетки, трансформирани в адипоцити, остават като мастни клетки и не се превръщат в клетки на рака на гърдата", добави той.

 

Според него, в бъдеще този иновативен терапевтичен подход може да се използва в комбинация с конвенционална химиотерапия за потискане растежа на първичния тумор и образуването на смъртоносни метастази.

Станете почитател на Класа