Разкриха тайната съставка, която дава 3D ефект на картините на Рембранд

Група от специалисти успяха да разкрият основната тайна на прочутата техника на напластявания на един от най-известните художници на всички времена, Рембранд. Според изследователите, холандският гений придавал на работата си 3D ефект, благодарение на мистериозна рецепта, използвана в картините му.

 

Проучване от векове установило, че художникът използва комбинация от материали, традиционно на разположение на холандския пазар от седемнадесети век, включително и бял оловен пигмент плюс органични средства, като ленено масло. Въпреки това, на специалистите липсвала още една съставка, която са успели да открият едва сега, след анализиране чрез нови методи на три творби на художника: на "Портрет на Мартен Соолманс" (Rijksmuseum), "Витсавее с лице на Давид" (Лувър) и "Сузана и старците" (Mauritshuis).


Според изследването, публикувано в списание Angewandte Chemie International Edition, последно поколение сканиращи машини с рентгенови лъчи на Европейската лаборатория за синхротронно лъчене (ESRF, в Гренобъл, Франция), са позволили на екипа от холандски и френски изследователи да идентифицират химичните елементи, присъстващи в слоевете боя. Липсващата съставка се оказа plumbonacrita също открита в някои картини на ХХ век и червен оловен пигмент в произведение на Ван Гог.

 

"Не сме очаквали да намерим това, защото това е много необичайно в картини на старите майстори", обяснява авторът на изследването Виктор Гонсалес, от Райксмузеум и Университета по технологии (Холандия).


Освен това анализът на данните показал, че Рембранд умишлено е модифицирал своите бои.


"Въз основа на исторически текстове вярваме, че за тази цел Рембранд е добавял в маслото оловен оксид и пълнители, което прави боята пастообразна ", казва експертът по опазване на изкуството от ESRF, Марин Кот.


Оттук идва и името на техниката "напластявания": Италианският глагол "impastare" (превръщам в паста - тесто). По този начин, специалната рецепта увеличава свойства на текстурата на боята да отразява светлината и по този начин подобрява възможностите за възприемане на работата.

 

"Ние работим с хипотезата, че Рембранд е могъл да използва и други рецепти, и затова ще се проучат проби и от други негови картини, от други холандски майстори от ХVII век, както и от художници, които принадлежат към кръга на Рембранд, включително Вермеер Халс " , обясни Анелис ван Лун, от Националния музей на Амстердам.

Станете почитател на Класа