Голяма тревога за Wall Street

Увеличаващите се редици на пазарните песимисти вече имат още една причина за мрачното си настроение – картината на резултатите на публичните компании за следващата година се влошава все по-бързо.

Прогнозите за корпоративните печалби стават все по-негативни на фона на отслабващия положителен ефект от данъчните облекчения от края на миналата година и притесненията на инвеститорите за търговския спор между САЩ и Китай, както и потенциала му да преобърне световната търговия, посочва Ройтерс в свой материал.

Дори и след втората корекция за годината на бенчмарка S&P 500 мнозина инвеститори си задават въпроса дали цените на акциите отразяват достатъчно адекватно рисковете за забавен ръст на печалбата.

 

https://fs.bitcoinmagazine.com/img/images/wall-street.original.jpg

 

Анализаторите на Wall Street вече сложиха спирачките на прогнозите за ръст на печалбата за компаниите от S&P 500, които се ускоряваха през по-голяма част от годината. Преди два месеца растежът беше фиксиран на 10,2%, а сега е 8,2%, като според разрастващите се редици на песимистите увеличението може да спадне до половината на тази цифра, ако не и по-малко.

Според портфолио мениджъра на Kingsview Asset Management Пол Нолти по всяка вероятност увеличението на печалбата ще е в диапазона 3-4%. Въпреки това по думите му в момента пазарът е фокусиран повече върху търговията, а не толкова върху печалбата.

През последните седмици стратези от RBC Capital Markets, BNP Paribas и Bank of America Merrill Lynch дадоха прогнози, че ръстът на печалбата за акция през 2019 г. ще е под изчисленията на Refinitiv, които обобщават оценки на анализатори за индивидуални компании.

Сред най-големите понижения на печалбата бяха тези в секторите на технологиите и комуникациите, които бяха двигател на ръстовете през по-голяма част от последните етапи на бичия пазар.

Ръстът на печалбата за акция през третото тримесечие в технологичния сектор бе в размер на 29,2% спрямо година по-рано, но прогнозите за същия период на идната година са за спад до 2,2% и средно 4,9% за цялата 2019 г.

Новосформираният комуникационен сектор, в който влизат компани тежка категория като Facebook и други социални мрежи, е изправен пред нарастващ регулаторен контрол и се очаква през 2019 г. ръстът на печалбата му да е 6,7% при очаквани 11,6% през октомври.

 

1aslllklu

 

Стратезите се тревожат, че икономиката е напът да се забави докато лихвените проценти продължават да растат. На този фон Федералният резерв се очаква да увеличи лихвите си отново през декември, което ще е четвърти път от началото на годината. Въпреки това основният фокус е съсредоточен върху това колко увеличения ще последват през 2019 г.

Друго притеснение за акциите: от няколко месеца насам компаниите предупреждават, че растящите заплати изяждат маржът на печалбата.

Според други анализатори ръстът на печалбата, макар и по-намален, все пак ще е достатъчен, за да подкрепи пазара.

„Насочваме се към едно здравословно, устойчиво ниво спрямо нещо което наистина прегряваше“, посочва главният инвестиционен стратег за САЩ на Credit Suisse Securities Джонатан Голъб. Според него анализите имат склонността да надценяват дългосрочния растеж на печалбата, така че инвеститорите не трябва да се изненадват от свиването на прогнозите.

Компаниите, свързани с производството на полупроводници, като Micron Technology, Applied Materials и Lam Research са най-голямото бреме за прогнозите за печалба в технологичния сектор през 2019 г., по данни на Refinitiv.

Световното търсене на чипове се забавя, а инвеститорите се притесняват, че американският президент Доналд Тръмп може да наложи мита върху вноса на електронни продукти, произведени в Китай с чипове на американски компании.

Станете почитател на Класа