"Нервност и безпокойство": Защо руските Ту-160 във Венецуела предизвикаха такъв смут в САЩ

Два стратегически бомбардировача Ту-160, транспортен самолет Ан-124 и самолет за далечни разстояния Ил-62 на руските ВВС кацнаха в понеделник на международното летище във Венецуела, след като прелетяха разстояние от над 10 000 километра. На някои етапи от полета въздухоплавателните средства бяха придружавани от изтребители F-16 от норвежките военновъздушни сили.

 

Това е първият полет, извършен от руски бомбардировачи до латиноамериканската страна от 2013 г. насам.

 

В допълнение, министърът на отбраната на Венецуела, Владимир Лопес, прие същия ден комисия от руските Аерокосмически сили, които ще направят съвместни въздушни маневри с Венецуела. Това посещение е част от техническите и военните споразумения, подписани миналата седмица между двете страни.

 

Въпреки, че Лопес заяви, че страната е готова "да защитава Венецуела до последния инч, когато е необходимо", той също така подчерта, че съвместните въздушни маневри с руски бомбардировачи целят преди всичко подготовката на страната в отбранителните дейности.

 

"Никой в света да не се бои от присъствието на тези логистични самолети и стратегически бомбардировачи на територията на Венецуела, ние сме строители на мира, а не на войната", заяви министърът.

 

Въпреки това, изпращането на руски самолети във Венецуела предизвика вълнение в САЩ откъдето дойдоха отрицателни реакции. В профила си в Twitter, държавният секретар Майк Помпео, окачестви действията като типични за "две корумпирани правителства, прахосващи обществени средства."


Републиканския сенатор Марко Рубио описа факта като "заплаха за стабилността в региона и националната сигурност на Съединените щати".

 

От Русия нарекоха твърденията на Помпео "неподходящи" и "недипломатични". Както посочва прес-секретарят на руския президент Дмитрий Песков, "не е много подходящо да прави такива изявления страната, която може да изхрани цяла Африка с половината от своя бюджет за отбрана."

 

Говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова, каза, че "само два самолета и Държавният департамент вече е в истерия." Говорителят на руското външно министерство призова американските си колегите да "не стават толкова нервни".

 

Официалният отговор от Каракас дойде от венецуелския външен министър Хорхе Арреаза, който нарече реакцията на американския държавен секретар "неуважителна" и "цинична". Той припомни, че "САЩ имат най-малко 800 военни бази (известни) в 70 страни и 75 от 107-те програми на САЩ за сътрудничество по сигурността, оперират в Латинска Америка ".

 

А за политическите анализатори "Помео и целият апарат на Белия дом са нервни и това показва, че въздушните способности на Русия са много по-високи, отколкото те са очаквали".

Станете почитател на Класа