Осъдиха двама ръководители от Форд за престъпления срещу човечеството по време на аржентинската диктатура

Съдът в Аржентина осъди двама мениджъри от Ford за престъпления срещу човечеството, извършени преди 40 години, по време на последната военна диктатура в тази страна.

 

Една година след началото на процеса, Федералният съд от Сан Мартин осъди на 12 години лишаване от свобода бившия шеф на производство във Форд, Петер Мюлер, и на 10 години бившия шеф на сигурността, Хектор Сибила, за участието им в престъпленията отвличане и мъчения срещу работници от завода на американската фирма в град Генерал Пачеко, провинция Буенос Айрес.

 

Освен това съдът издаде присъда от 15 години затвор за бившия командир на IV армейски корпус и бивш генерал Омар Риверос. Военният бе счетен за съучастник в престъпленията, свързани с незаконно лишаване от свобода и налагането на утежнени мъчения.


При обявяването на присъдите, съдиите решиха единодушно, че ответниците са извършили престъпления срещу човечеството, поради което бяха отхвърлени всички искания от страна на защитата за давност.

 

По време на процеса бе установено, че военният режим, де факто управлявал Аржентина между 1976 г. и 1983 г. е действал заедно с директорите на компанията Форд в преследване, отвличане и изтезания на най-малко 24 работници, които са били също и синдикални делегати.

 

Историческото решение на правосъдието създава прецедент за други подобни случаи, тъй като това е първият път, когато директори на мултинационална компания биват съдени за директно участие на компанията в отвличания и мъчения на техни работници, по време на диктатурата.

Станете почитател на Класа