Франция към Тръмп: "Ние не участваме в дебатите в САЩ, остави нашата нация да живее живота си"

"Казвам на Доналд Тръмп и президентът на Републиката Макрон също го е казал: Ние не участваме в дебата в САЩ, остави нашата нация да живее живота си", заяви в неделя министърът на Външните отношения на Франция, Жан-Ив Ле Дриан, в интервю с канал LCI. Политикът направи това изявление в отговор на неотдавнашните публикации на американския президент Доналд Тръмп на личния си акаунт в Twitter.

 

В тези туитове президентът настоява "да се прекрати смешното и изключително скъпо Парижко споразумение" след новите акции на "жълтите жилетки", проведени тази събота във Франция.

 

"Много тъжен ден и нощ в Париж, може би е време да се сложи край на нелепото и изключително скъпо Парижко споразумение и да се върнат парите на хората под формата на по-ниски данъци" пише президентът. "САЩ бяха по-напреднали в това и бяха единствената важна страна, където миналата година емисиите спаднаха!", добави той.

 

"Парижкото споразумение не работи и за Париж, протести и бунтове в цяла Франция, хората не искат да плащат големи суми пари, до голяма степен за страните от Третия свят (където се управляват под въпрос), за опазване на околната среда. Пеят (протестиращите) "Ние искаме Тръмп!" Обичам Франция ", пише американският президент.


По отношение на твърденията на президента, че протестиращите в Париж пеят "Ние искаме Тръмп!", френският министър каза: "Жълтите жилетки не манифестират на английски, доколкото знам".

 

Споразумението за Париж посочва как да се ограничи развитието на изменението на климата и да се забави глобалното затопляне, с дългосрочна цел за водене на увеличението на средната глобална температура доста под 2 ° C над прединдустриалните нива и да се ограничи нарастването на 1.5 ° С

Около 31 000 души са протестирали на 8 декември във Франция. Досега около 1000 души са арестувани в цялата страна, 720 от тях са задържани в полицията.


Това е четвъртият пореден уикенд на мобилизация на движението, първоначално инициирано от планираното увеличение на данъка върху горивата, но оттогава то се превърна в по-широко движение срещу официалните политики и икономическите реформи.

Станете почитател на Класа