Отмениха срещите на канадска търговска делегация в Китай заради арестуването на Менг Уанчжоу

Министърът на заетостта, търговията и технологиите на канадската провинция Британска Колумбия, Брус Ралстън, каза в изявление, че планираните срещи на канадска търговска делегация в Китай са били отменени "поради международното съдебно производство", свързано с главния финансов директор на Huawei Technologies.

 

Търговската минно-геоложка мисия, състояща се от повече от 40 представители на горския сектор в Британска Колумбия, е на работно посещение в азиатския регион и е планирано да пристигне в Китай днес, след посещение в Южна Корея и Япония.

 

Ралстън каза, че неговата провинция "оценява солидните си търговски отношения с Китай, отношения, основани на взаимно уважение и тесни икономически и културни връзки, които са установени в продължение на много десетилетия, така че ще се опита да насрочи разговорите възможно най-скоро ".

 

На 9 декември, Китай привика посланика на САЩ в Пекин, Тери Бранстед, за да представи "силен протест" за ареста на Менг Уанчжоу в Канада, по искане на Вашингтон и поиска да се оттегли заповедта за арест. Ден по-рано бе призован и посланикът на Канада в Пекин, Джон Маккалъм.

 

Менг Уанчжоу беше арестувана на 1 декември в Канада по подозрение, че нарушава търговските санкции, наложени от Вашингтон срещу Техеран. Нейната екстрадиция е поискана от САЩ, където може да бъде изправена пред 30 години затвор за всяко обвинение, което й е повдигнато.

Станете почитател на Класа