Седем паспорта за 11 години: разкрития за Huawei и нейния финансов директор

Финансовият директор на Huawei Менг Уанчжоу се яви в съда във Ванкувър, Британска Колумбия, Канада, за да се определи възможната гаранция за условно освобождаване.

 

По време на изслушването канадският прокурор потвърди, че тя е изправена пред обвинения от САЩ за предполагаемо покриване на връзките между китайското дружество и фирма, която се опитала да поддържа търговски отношения с Иран въпреки санкциите на САЩ, според Ройтерс.

 

Съдебните документи, цитирани от агенцията, уточняват, че съдът в Ню Йорк е издал на 22 август заповед за арест на Менг, на 46 години, която е преследвана по обвинения от САЩ за предполагаема измама в ущърб на множество финансови предприятия.

 

Според докладите на 29 ноември в САЩ са получили информация, че финансовата директорка ще направи междинно кацане в Канада и след това ще замине за трета страна, вероятно Мексико. Менг, която е дъщеря на основателя на Huawei, беше арестувана във Ванкувър на 1 декември.

 

Изслушванията ще продължат на 10 декември.

 

Вашингтон, който има 60 дни, за да формализира искането си за екстрадиране на Менг, се противопоставя на освобождаването й под гаранция, твърдейки, че вероятно ще избяга в Китай. Според Министерството на правосъдието няма условия, които да гарантират явяването й пред съда.

Станете почитател на Класа