The National Interest нарече създаването на общоевропейска армия „катастрофа“

Американското аналитично издание The National Interest, което се специализира на военно-политическа тематика оцени идеята на президента на Франция Еманюел Макрон за създаването на общоевропейска армия.

Осъществяването на мислите на Макрон ще стане „пълна катастрофа“, до този извод достига авторът на статията. Основната слабост на общоевропейската армия е това, че ЕС е по-скоро икономически блок, отколкото т.нар. „Съединени европейски щати“. Затова е непонятно как ще се взимат решенията, свързани с тези войски.

 

 

Ако за това се иска съгласието на всички членове на съюза, това ще бъде трудно за постигане заради възможните разногласия. Ако решението за използването на единната армия се взима от някоя специална структура, но ще възникнат въпроси защо това е предадено на „бюрократи, които никой не ги е избирал“.

Изданието също така отбелязва, че при конфликт със сериозен противник войските ще имат нуждата от прикритие от въздуха, а също така подкрепата на транспортната авиация, от системи за радиоелектронна борба и много друго. Засега подсигуряването на мащабните бойни действа в значителна степен зависи от САЩ. Авторите на статията подчертават, че без политическа интеграция Европа няма да може да създаде въоръжени сили, адекватни на икономическата ѝ мощ.

Идеята за създаване на независима от САЩ общоевропейска армия е предложена от президента на Франция Еманюел Макрон. Според него армията на ЕС може да осигури в това число и киберсигурността. САЩ в отговор на предложението на Макрон подчертават, че са против всякакви действия, които могат да доведат до отслабване на НАТО. Постоянният представител на САЩ при ЕС Гордън Съндланд заяви за надеждата, че европейските страни ще градят армия „в пълно съгласие с НАТО и като допълнение, а не замяна на Алианса“.

 

Превод: В.Сергеев

Станете почитател на Класа