Земята поглъща огромно количество вода и не знаем какво прави с нея

Когато тектоничните плочи се движат и се подпъхват една под друга, те завличат в Земята повече вода, отколкото се смяташе досега, според ново проучване, проведено от специалисти в Университета на Вашингтон в Сейнт Луис (Мисури, САЩ ) и публикувано в списание Nature.

 

Изследователите, ръководени от Чен Кай, са използвали сеизмични данни, събрани от различни сензори, монтирани на 10 000 метра дълбочина в Марианската падина, най-дълбоката част на океаните.

 

В тази част на Западния Пасифик устройствата открили земетресения и ехото им, които се движат по земната кора. Кай и екипът му измервали скоростта на тези тремори, чието затихване показва наличието на вода в скални и минерални фрактури, които съдържат вода в кристалите си.


След като се регистрира спад на ехото в кората и се вземат предвид данни, като температура и налягане, учените са изчислили, че на всеки милион години 3000 милиона тераграма вода се губят в земната кора и мантията.

 

Водата, която потъва, трябва да се появи отново на повърхността и обикновено това се извършва под формата на вулканични изригвания. Това изчисление обаче е три пъти по-високо от прогнозите, направени преди това, и е по-малко от количеството магма, за което се смята, че изхвърля кратера.

 

Тъй като тези оценки се различават, Чен Кай казва, че фактът, че двете количества не са равни, предполага, че учените все още не разбират начина, по който водата се движи в Земята, съобщава Live Science.

Станете почитател на Класа