«С приятелите не постъпват така»

В трансатлантическото партньорство отношенията стават все по-напрегнати, пише Le Figaro. Положението не беше коригирано дори от тържествата по повод края на Първата световна война, след което Доналд Тръмп избухна с "отровни туити", по адрес на Франция. САЩ явно демонстрират, че проблемите на приятелите не ги притесняват и понякога те сами нямат нищо против да объркат картите на съюзниците си, така че е време Европа да се научи да отстоява сама себе си.

 

 

Когато канцлерът на Германия Ангела Меркел разбра, че администрацията на Барак Обама подслушва мобилния й телефон, тя възмутено заяви: "Да се прослушват приятелите - това е прекалено". Вероятно това наистина е прекалено, но САЩ не се лишават от подобно удоволствие дори със съюзниците си, включително Франция, пише ръководителят на международния информационен отдел на Le Figaro Патрик Сен-Пол.

Както уверява авторът на статията, Вашингтон периодично си позволява да атакува компютърните мрежи на основните френски предприятия, да навлезе в системата на Министерството на финансите и да използва екстериториални трикове, за да отслаби транснационалните компании на съюзника си. И всичко това се случва в мащаби, които карат човек да се замисли дали двете страни все още могат останат приятели.

Тук е достатъчно да погледнем потока от "отровни туити", които американският президент, който наскоро се върна от Франция, за да отпразнува стогодишнината от края на Първата световна война, посвети на Париж. "Да направим Франция отново велика", "няма по-националистическа държава от Франция", "Емануел има много ниски рейтинги", "в Париж вече бяха започнали да учат немски докато на помощ не дойдоха САЩ" - това са само някои от цитатите на Тръмп, които явно говорят за охлаждането на трансатлантическите отношения.

Вярно е, че самият френски президент Емануел Макрон е виновен за ситуацията. Така, в момента, в който би било разумно да се "стегнат редиците", той "удари европейското единство", като едва ли не първото нещо, което направи след избирането му беше "да се хвърли в обятията" на американския лидер. И всичко това - само за това сега да ругае САЩ на празника, посветен на края на Първата световна война, включително и на ролята на Вашингтон за победата на съюзниците.

Приятелството между Тръмп и Макрон е "напразно" и не дава положителни резултати нито за иранската ядрена сделка, нито за оттеглянето на САЩ от Споразумението за климата, нито за търговските отношения, разсъждава Сен-Пол.

"За Тръмп отношенията с европейците се свеждат до изкуството да се правят сделки и простиялайтмотив – да разделя," твърди авторът на статията. Франция и останалите европейски страни трябва да разберат, че Америка не е готова да поеме на гърба си проблемите на съюзниците, така че пред лицето на едностранчивото поведение на Вашингтон е време Европа да започне да работи върху колективната сила.

 

Превод: М.Желязкова

Станете почитател на Класа