Как украински сайт обяви Герхард Шрьодер за „враг на държавата“

Украинският сайт „Миротворец“ от няколко години води хайка срещу „враговете на държавата“. Изпати си вече и бившият канцлер на Германия Шрьодер. Скандалът може да затрудни

украинско-германските отношения

 

 

* * *

От 2014 г. украинският сайт „Миротворец“ агитира срещу хора. Сайтът всъщност е вредна платформа, която подклажда омраза и зове на борба с другомислещите. Предимно анонимни автори поместват там не само имена, но понякога и телефонни номера, имейл адреси или други лични данни. Сайтът действа като един вид публичен стълб на позора. Там редовно наричат хората „врагове“, „терористи“ и „сган“.

Методите на „Миротворец“: доноси, клевети и заплахи

Доноси, клевети и заплахи – ето методите, с които си служи сайтът. Публикуваните твърдения често не са придружени от обосновка или доказателства. Целта обаче е очевидна – да разпалва неприязън, раздухвайки разпри в обществото. Базата данни на „Миротворец“ включва вече хиляди имена. Никой не знае какви са в крайна сметка рисковете за тези хора.

 

 

През 2015 г. например двама проруски активисти съобщиха, че получили заплахи, след като анонимен автор качил на сайта имената и адресите на жилищата им. След известно време и двамата бяха убити, всеки край входа на своя дом. И двете убийства все още не са разкрити.

На прицел обаче са взети не само проруски активисти. А най-вече журналисти и други наблюдатели. Повечето – украинци. Но в т. нар. списък с врагове са внесени и мнозина кореспонденти на международни медии, включително журналисти от „Дойче веле“. През 2016 г. това предизвика скандал. Журналистически организации, правозащитници, а също така Европейският съюз и негови членки, като Германия, изразиха протест. Но политиците и властите в Киев го пренебрегнаха.

Украинската държава се преструва на безсилна

И ето че избухна нов скандал, който затрудни отношенията между Германия и Украйна – мишена (на „Миротворец“, бел. на „Дойче веле“) стана бившият германски канцлер Герхард Шрьодер. В Украйна Шрьодер е смятан за приятел на Владимир Путин, стопанина на Кремъл. Той вече дълги години лобира в интерес на руската газова промишленост. Може би затова „Миротворец“ го обяви сега за „враг на държавата“. Поводът били изказванията на Шрьодер за Крим в интервю за германски вестник.

В отговор пак се чува протест. Германското външно министерство настоява сайтът да бъде премахнат. Но политиците в Киев не ги е грижа. Както посочи Берлин, той трябвало да се задоволи с обяснението на Киев, че сървърът, на който е разположен сайтът, се намирал в чужбина. Украинската държава се преструва, че нищо не може да стори. Въпреки че „Миротворец“ не само трови вътрешнополитическия климат в Германия, но отдавна е станал и международен проблем за страната. Примерно в отношенията с Унгария.

Украинският сайт обвинява бившия канцлер на ФРГ Герхард Шрьодер, че „посяга върху суверенитета и териториалната цялост на Украйна, също и че оправдава въоръжената агресия на Руската федерация срещу Украйна“ (14.11.2018 г.).

В Будапеща се споменава вече и за „списък с осъдени на смърт“, след като „Миротворец“ публикува имената на хора от унгарското малцинство в Украйна, получили унгарски паспорти. В случая Киев с право критикува агресивната политика на Унгария, тъй като двойното гражданство нарушава украинските закони. Шокиращ е обаче фактът, че украинско онлайн издание отправи нападки срещу стотици хора от унгарски произход като „врагове“ на Украйна – и никой политик в Киев не обели и дума насреща.

Връзката на „Миротворец“ с властите на страната

Защо се случи така? Някои наблюдатели наричат „Миротворец“ интернет издание, близко до властта. Нещата не са стигнали толкова далеч. Но връзките с тях бият на очи. Сред известните бранители на „Миротворец“ от няколко години е украинският парламентарист Антон Герашченко. Той все още сипе похвали за дейността на изданието, чиито послания са пълни с омраза. В Киев се говори, че Герашченко е съосновател на интернет сайта. Но доказателства няма.

Антон Герашченко е доверено лице и бивш съветник на украинския вътрешен министър Арсен Аваков. Който пък може и е натоварен със задачата да спре дейността на едно издание, пропагандиращо омраза. Министерството му разполага със съответните инструменти. Но макар че друг път е активен в социалните мрежи, в случая с Шрьодер министър Аваков запазва мълчание.

По време на скандала от 2016 г. заради внесени в списъка журналисти Аваков дори прояви разбиране към действията на онлайн изданието. Наред с много други украински политици той явно не вижда проблем, че бивш германски федерален канцлер е обявен в Украйна за „враг на държавата“. Това ще създаде трудности за германско-украинските отношения.

 

БТА

 

*Авторът е ръководител на украинската редакция на Дойче веле.

Станете почитател на Класа