Защитата на "Ел Чапо" гарантира, че картелът Синалоа е подкупвал президентите на Мексико

Във вторник започна смятаният за най-голям процес за трафик на наркотици в историята на САЩ: делото срещу Хоакин Гузман в американския окръжен съд в Източен Ню Йорк.


Джефри Лихтман, един от водещите адвокати на Хоакин "Ел Chapo" Гузман, заяви, че настоящият президент на Мексико, Енрике Пеня Нието и неговият предшественик, Фелипе Калдерон, са получили милиони долари подкупи от картела Синалоа, съобщават различни международни медии.

 

Защитаващият Гузман заяви, че човекът, който направил плащанията е съ-обвиняемият по делото, Исмаел "Ел Майо" Замбада, който е беглец от правосъдието и е посочен от адвокатите на наркотрафиканта като истинския лидер на картела Синалоа, твърди Ел Универсал.


Гузман, на 61 г., се счита от Министерството на правосъдието на САЩ за най-известният трафикант на наркотици в света, след като е участвал почти 30 години в търговията с наркотици, траектория, породена от лидерството му в картела Синалоа.

 

Въз основа на документ от Министерството на правосъдието на САЩ свидетелите по делото се очаква да свидетелстват за плащането на подкупите от Гузман за политици и членове на правоохранителните органи.

 

Капото е изправен пред 11 обвинения, като основното е за главатар на престъпна група. Освен това той е обвинен в международна конспирация за производство и разпространение на кокаин, хероин, метамфетамин и марихуана. Смята се, че той незаконно е внесъл в Съединените щати около 457 тона наркотици, което генерира печалба от 14 000 000 000 долара.

 

Ако бъде признат за виновен само по едно от обвиненията, той ще получи доживотен затвор.

 

Доказателствата срещу "El Chapo" включват повече от 320 000 страници документи, 117 000 звукови файла, десетки снимки и поне един видеозапис.

Станете почитател на Класа