Тръмп атакува Макрон: "В Париж започнаха да учат немски преди Съединените щати да се появят "

Президентът на САЩ Доналд Тръмп, отново е против предложението на френския си колега, Емануел Макрон, да се създаде "пан-европейска армия", която да позволи на страните от ЕС да гарантират своята сигурност, без помощ от Вашингтон.

Чрез акаунта си в Twitter президентът на САЩ припомни загубите, понесени от Франция от Германия по време на двете световни войни, внушавайки, че Европа се нуждае от Вашингтон и че трябва да "плати за НАТО".


"Емануел Макрон предлага изграждането на собствена армия за защита на Европа срещу САЩ, Китай и Русия", пише Тръмп, който припомня двете световни войни и ролята на Вашингтон в тях, за да каже "В Париж започваха да учат немски преди САЩ да се появят. "


В други туитове, обитателят на Белия дом отбеляза: "Проблемът е, че Макрон има много нисък индекс на одобрение във Франция, от 26% и ниво на безработица от почти 10%, така че е опитва да насочи вниманието към друга тема".

 

Той също подчерта, че "няма страна, която е по-националистична от Франция", и добави в стила на собствения си лозунг: "Направете отново Франция велика!"

 

Макрон каза миналата седмица, че "все по-фрактурираният общностен блок на ЕС трябва да има истинска европейска армия, за да се защитава без да разчита на САЩ".

 

Американският президент нарече идеята "много обидна", като отбеляза, че "може би на първо място Европа трябва да плати справедливия си дял от НАТО, тъй като Вашингтон силно субсидира тази организация."

Станете почитател на Класа