Страх в Калифорния - пожарът засегна част от стар ядрен комплекс

Зловещият горски пожар, който опустоши Калифорния, мина през част от бивш ядрен комплекс, пораждайки опасения за евентуално отделяне на токсични или опасни материали.

 

Огънят достигна околностите на лабораторията Santa Susana Field (SSFL), комплекс от съоръжения за индустриални изследвания и развитие, разположени в Южна Калифорния. Обектът е използван за разработването и тестването на ракетни двигатели, ядрени реактори и център за изследване на течни метали. Претърпял е няколко ядрени аварии, между които най-сериозните през 1959 г.

 

Комплексът преустанови дейността си през 2006 г., но остана замърсен и трябваше да бъде подложен на екологично почистване, което бе значително забавено.

 

След като пожарът засегна комплекса, Отделът за контрол на токсичните вещества в Калифорния заяви: „Съоръженията, които преди това са използвали радиоактивни и опасни материали, не са засегнати. Резултатите от първоначалния кръг от тестове не показват нива на радиация над фоновите нива, нито има повишени нива на опасни съединения, различни от тези, които обикновено се срещат след горски пожар", добавиха те.

 

Местните жители и активисти обаче се съмняват в тези твърдения, вярвайки, че мястото остава радиоактивно и замърсено. "Ние знаем какви вещества се намират там и колко опасни са те" каза активистът Робърт Додж. "Говорим за радионуклеиди и невероятно опасни токсични химикали и тежки метали. Тези токсични материали се намират в почвата и растителността на SSFL и когато изгарят те се предават във въздуха като дим и пепел, съществува реална възможност за голяма експозиция на жителите от района", добави той.

 

Активистите призоваха независимите експерти да преразгледат въпроса дали огънят е причинил изпускането на опасни или замърсяващи вещества.

 

Горските пожари в щата Калифорния, в западните Съединени щати, вече са оставили 48 души мъртви, съобщи Калифорнийската управа.

Станете почитател на Класа