Отговорът на най-голямото проучване какво отличава мъжете от жените

Учените от университета в Кеймбридж (Англия, Обединеното кралство) заключиха, че жените са по-предразположени към емпатия, а мъжете към систематизиране, според резултатите от проучване, публикувано в списание Proceedings of the National Academy of Sciences.

 

В това изследване, най-голямото проведено някога, за различията между половете и аутистичните характеристики, тези специалисти са получили сътрудничеството на британския канал Channel 4, за да анализират информация от 671 606 лица, сред които 36 648 са били аутисти.

 

По принцип жените са по-способни да се идентифицират с другите хора, а мъжете са по-аналитични, докато тези различия са по-малко забележими при хората с аутизъм, които средно показват повече "мъжки" профил.

 

Тези данни доказват теориите за емпатия-систематизация и екстремните мъжки мозъци, което прогнозира, че аутеризацията показва мъжки черти в рамките тези две измерения. Във всеки случай, авторите на изследването подчертават, че наблюдаваните разлики се отнасят само за средните стойности на групите, а не за индивидите.

 

Освен това тези експерти подчертават, че макар аутистичните хора да имат затруднения при идентифицирането на когнитивната съпричастност или разпознаването на мислите и чувствата на други хора, те могат да проявяват емоционална съпричастност и да се грижат за другите.

 

"Макро-данните са важни за постигането на възпроизводими и стабилни заключения и са пример за това как учените могат да работят с медиите, за да постигнат наука в резултат на голямо количество информация", казва Дейвид Грийнбърг, един от авторите на изследванията.

Станете почитател на Класа