Гърция разкопава останките на древна Тенея

Министерството на културата на Гърция обяви, че археолозите са открили останките на изгубен град. Според легендите той е основан малко след митологичната троянска война през дванадесети или тринадесети век пр. Хр. от военнопленниците, на които Агамемнон, цар на Микена, позволява да построят свое собствено място за живеене.

 

Става дума за град Тенея, който се намира в древна Коринтия, североизточно от Пелопонес. Неговите останки са открити при разкопки между септември и началото на октомври близо до село Жилиомоди. Смята се, че местните жители на този древен гръцки град формират по-голямата част от колонизаторите, основали град Сиракуза в Сицилия, Италия.

 

Археолозите са открили древни стени и подове от глина, камък и мрамор, съдове от керамика, кости и над 200 древни уникални монети. В района на гробището са открити седем нови гробници, четири от римско време и три от елинистичния период. В гробовете имало скелети, вази, златни, бронзови и костни бижута и монети.


Археоложката Елена Корка, която ръководи екипа, каза пред Ройтерс, че сега могат да се забележат павираните пътища и археологическата структура на Тенея. "Ние открихме доказателства за живот и смърт и всичко това е само малка част от историята на мястото", каза той.

 

Разкопките в района започват през 2013 г., но до тази година археолозите се бяха посветили на богатите гробища близо до Тенея, без да разкрият града, каза Корка пред AP. Работите все още вървят, но от това, което са успели да намерят досега, е ясно, че жителите на Тенея са били богати.


Корка обясни, че в града има керамични предмети с форми, в които се вижда ориенталско влияние и явно Тенея е поддържала контакти с Изтока и Запада. Градът процъфтява по време на римската епоха и преживява разрушаването на съседния Коринт от ръцете на римляните през 146 г. пр. Хр. Смята се, че е пострадал по време на готическата инвазия в края на IV век. и е изоставен след два века по време на нахлуването на славяните.

Станете почитател на Класа