Какви бяха истинските цели на маневрите на НАТО в Норвегия?

Най-големите маневри на НАТО след студената война - Trident Junction 2018 - приключиха в Норвегия. Както името им, така и поканата за около 150 международни журналисти да дойдат по студените фиорди на тази страна, според анализаторите разкриват стратегическа концепция.

 

Съюз на тризъбеца, както се превежда името на маневрите, не означава статичен съюз, а внезапната способност за постигане на ефективно взаимодействие между различните военни клонове, за справяне със съкрушителен удар.

 

Командирът на учението, адмиралът на американския флот. Джеймс Г. Фогго III, заяви на пресконференция преди началото, че ще се практикува задачата 30/30/30, което включва придвижване и концентриране в зоната на конфликта на група от 30 батальона сухопътни войски , 30 бойни кораба и 30 авиационни ескадрона, в продължение на 30 дни.

 

Така, 50 000 военнослужещи от 29 държави членки на НАТО, както и от Швеция и Финландия, 10 000 тежкотоварни превозни средства, 70 кораба, 250 самолета и хеликоптери бяха разположени в близост до полярния кръг, за симулиране на военни операции в Централна и Източна Норвегия, Северния Атлантик, Датския пролив на Балтийско море и въздушното пространство на Швеция и Финландия.

 

В ролята на главен герой на упражненията се включи военноморска атакуваща група, водена от американския ядрен самолетоносач Хари С. Труман. Това беше първият път след края на Студената война, когато кораб от тази класа достига такива географски ширини.

 

Генералният секретар на НАТО, Йенс Столтенберг, потвърди на пресконференция на 30 октомври, че "основната новина е мащабът на учението и фактът, че НАТО транспортира сериозни товари на дълги разстояния ".

 

В същото време, подчерта той, че въпреки че алиансът е против милитаризацията на Арктика, половината от Норвегия е в Северния полярен кръг, който се превръща в зона на отговорност на НАТО.

 

"Тъй като Русия започна военни конструкции в Арктика, искам НАТО да защитава Норвегия", каза той.

 

Но ако човек се отдалечи от официалния сценарий, в които Норвегия е „нападната" от една виртуална северна власт, коментарите на Столтенберг обясняват много, отбелязаха анализаторите.

 

Очевидно е, че НАТО издига маневрите на нов мащаб, чиято основна задача в тази фаза е да осигури бърз транспорт на военни сили в Атлантическия океан и Европа.

 

"Логистиката за нас е шестият военен театър, заедно с дейностите по суша, въздух, море, космос и в кибернетичното пространство", каза командирът на маневрите, Джеймс Г. Фогго III.

 

Втората цел на маневрите бе Арктическия регион "изоставен от предишната Студена война", защото технологичното развитие и промените в климата правят региона област на интерес за много хора.

 

Днес Обединеното кралство, което няма територии в полярния кръг, набързо формира "Арктическа отбранителна стратегия" и изпрати специални сили в Норвегия. НАТО поема контрола върху комуникациите в Северния Атлантик. И Норвегия, която по време на Студената война внимаваше да не издига военни съоръжения в близост до границите на СССР, сега смята, че тази предпазна мярка е прекомерна и вече специалисти американци изграждат в полярната провинция радари за проследяване пускането на руски ракети и мисии на техните аерокосмически сили.

 

Малко вероятно е, Русия междувременно да премълчи или да остане безразлична към всичко това, тъй като тя просто има сериозни интереси в региона. Струва си да се отбележи, че в края на септември първият датски кораб прекоси руската Арктика, показвайки на ЕС възможността за търговски транзит по северния морски път.


В същото време Китай разпространи своята собствена стратегия за Арктика и обяви намерението си да сътрудничи с Москва в създаването на Полярен копринен път. Маневрите в Арктика и базите в Норвегия се намесват в тези планове, а Москва едва ли ще се предаде.

 

"Военните експерти прогнозират, че дейността на НАТО ще накара Русия да извършва по-често съвместни маневри с Китай", се казва в анализите.

Станете почитател на Класа