13 тайни ракетни бази в Северна Корея са засечени от спътник

Анализатори от Центъра за стратегически и международни изследвания на САЩ (CSIS) твърдят, че са открили 13 севернокорейски ракетни бази, които са в експлоатация и чието съществуване не е разкрито от правителството. Новият доклад, публикуван в понеделник, показва, че Северна Корея има повече бази и че общият им брой може да достигне 20.

 

Експертите казват, че ракетните бази, които те са успели да открият благодарение на сателитните изображения, не са съоръжения за изстрелване, въпреки че Севернокорейската армия може да ги използва за тези цели в случай на извънредна ситуация.

 

Тези тайни бази могат да бъдат използвани за всички видове балистични ракети, както за къси разстояния, така и за междуконтинентални, съобщава CSIS, добавяйки, че базите трябва да бъдат включени във всяко споразумение за ядрено разоръжаване и трябва да бъдат демонтирани.

 

Виктор Ча, който ръководи изследването на CSIS за Северна Корея и екипа, анализирал сателитните изображения, е заявил пред Ню Йорк Таймс "тези бази не изглеждат замразени и те са очевидно активни".

 

"Работата продължава. Всички се притесняват, че Тръмп може да приеме лошо споразумение, те ни дават един тестов полигон, разбиват няколко инсталации и в замяна получават мирно споразумение", казва Ча.

 

Една от недекларираните ракетни бази, съдържаща се в доклада, Саканнмол - най-близо до демилитаризираната зона и Сеул (на 135 км северозападно от столицата на Южна Корея) – съдържа ракети с малък обсег и има седем подземни съоръжения.

 

Джоузеф Бермудес, един от авторите на изследването на CSIS, заяви, че нелегалните бази в Северна Корея не приличат на оперативните бази на ракети от САЩ, Европа, Русия или Китай и, в повечето случаи, се намират в планински райони, с тесни долини.

 

В интервю за The New York Times, експертът заяви, че "всяка ракета в тези бази може да носи ядрена бойна глава и държавните инвестиции на Северна Корея в тези съоръжения имат своя логика от гледна точка на оцеляването. Очевидно те се опитват да увеличат своите възможности", каза Бермудес.

Станете почитател на Класа