Учените разкриват фактора, който увеличава четирикратно риска от рак

Екип от израелски изследователи откри, че затлъстяването в юношеството е свързано с четири пъти по-висок риск от развитие на рак на панкреаса в бъдеще, според проучване, публикувано в списание Cancer.

 

Учените са анализирали данни от близо 1,8 милиона пациенти (1,087,358 мъже и 707,212 жени), които са преминали задължителен физически преглед на възраст между 16 и 19 години, от 1967 до 2002 г. Те след това свързват тези медицински досиета със случаите на рак на панкреаса през същия период.

 

Резултатът е, че затлъстяването в юношеството увеличава 3,76 пъти риска от онкологично заболяване при мъжете и 4,07 пъти при жените. В същото време мъжете с индекс на телесна маса в горната граница на нормата имат по-голяма вероятност да развият рак на панкреаса. Рискът в този случай се увеличава с 49%.

 

Ракът на панкреаса е шестата най-честа причина за смъртните случаи, свързани с раковите заболявания в света, а предишните проучвания вече обвързват затлъстяването при възрастни с повишен риск от развитие на рак.

Станете почитател на Класа