Брекзит: Изгледите за споразумение през ноември остават несигурни

Перспективата за среща на върха между Европейския съюз и Лондон до края на ноември за сключването на споразумение за Брекзита остава несигурна (най-вече заради ирландската граница) по-малко от пет месеца преди излизането на Великобритания от ЕС.

На информативна среща с министрите по европейските въпроси на 27-те главният преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние заяви, че „все още не е постигнато“ споразумение и „интензивните усилия за договаряне продължават“, показва комюнике на Съвета на ЕС.

 

https://m.netinfo.bg/media/images/35292/35292160/991-ratio-brekzit.jpg

 

Не е никаква изненада, че главният проблем остава липсата на решение за избягване на физическата граница между Ирландия и Северна Ирландия.

Европейците очакват ясно ново предложение от страна на Лондон

Министър-председателката Тереза Мей трябва не само да намери компромис, подкрепян от министрите й (които днес събират на заседание), но и той да може да бъде одобрен от парламента, където засега продължава да цари разделение.

„Дискусиите продължават. Преговаряха до 2,45 часа сутринта и тази сутрин пак преговарят“, заяви вчера за печата неин говорител, имайки предвид британските и европейските преговарящи. „Искаме да напреднем възможно най-бързо, за да стигнем до споразумение тази есен“, добави той.

Според британски правителствен източник до утре дискусиите трябва да постигнат напредък, за да може през ноември да се състои среща на върха, посветена на окончателното споразумение за напускане.

Вчера бившият външен министър Борис Джонсън, привърженик на Брекзита, за пореден път отправи остри критики към Тереза Мей във в. „Дейли телеграф“, като я обвини, че е „на ръба на пълната капитулация“ и призова министрите й да се разбунтуват.

В петък неговият брат Джо Джонсън, поддръжник на оставането в ЕС, подаде оставка от поста държавен министър на транспорта в знак на протест срещу предложението за споразумение, което определи като „ужасна грешка“.

Той призова за нов референдум за Брекзит – искане, което се чува напоследък в Обединеното кралство, но което Мей изключва.

Критичен етап

ЕС първоначално се надяваше да може да одобри евентуалното споразумение на среща на върха в средата на октомври, но липсата на пробив по ирландския въпрос доведе единствено до констатацията, че е необходимо още време. При това положение на ЕС и Обединеното кралство им е необходима отсрочка преди планираната дата за Брекзита, 29 март 2019 г., за да може споразумението за напускане да бъде одобрено от парламентите на двете заинтересовани страни.

„Преговорите се намират в много критична и деликатна фаза. За да се постигне удовлетворяващо споразумение, е необходимо ясно и целенасочено обмисляне“, заяви в комюнике ирландският външен министър Саймън Ковини.

Вчера сутринта Мишел Барние не направи изявление пред журналистите в Брюксел. Освен резюмето си за преговорите, което изложи пред 27-те, той се срещна на четири очи с Ковини.

„Решени сме да постигнем споразумение, добро споразумение, смятаме, че това е възможно“, заяви френският министър по европейските въпроси Натали Лоазо, пристигайки на срещата вчера сутринта. „Остава малко време“ напомни и тя обаче, също като европейските си колеги.

„Няма положителен сигнал“ по предложенията, свързани с Ирландия, докладва белгийският външен министър Дидие Рейндерс. „Надявам се това да стане в идните седмици, добави той, споменавайки като краен срок Коледа.

Една от опциите е Великобритания да остане в митнически съюз с ЕС, но този вариант изисква ЕС да обсъди подробностите.

Според анализаторите от консултантска компания „Юрейжа груп“, ако до сряда няма пробив, „на Мей може да се наложи да чака до срещата на върха, планирана за 13 и 14 декември, за да получи одобрението на ЕС за споразумение“.

Като отражение на несигурността около перспективите за бързо постигане на сделка британската лира вчера отчете осезаем спад – на 1,2870 долара за лира към 12,45 ч.по Гринуич, при 1,2970 в петък вечерта, и на 87,55 пенса за евро (от 87,37 пенса).

БТА

Станете почитател на Класа