Саудитска Арабия намалява производството на петрол в условията на понижаващи се цени

Саудитска Арабия има за цел да намали доставянето на петрол на световните пазари с 0,5 млн. барела на ден през декември, съобщи в неделя министърът на енергетиката на Кралството Халид ал-Фали. Мощта на ОПЕК е изправена пред несигурни перспективи в опитите си да убеди другите производители да приемат координирано намаляване на производството, се казва в доклада на Ройтерс.

 

Ал Фалих заяви пред репортери, че обемът на производството на националната петролна компания "Сауди Арамко" ще спадне с 500 000 барела на ден през декември в сравнение с предходния месец поради по-ниското сезонно търсене. Това е намаление на световното снабдяване с петрол от около 0,5%.

 

Решението на Рияд беше прието, след като цените на петрола паднаха с около 20% в рамките на един месец от началото на октомври, поради увеличаването на предлагането, особено от трите основни производители - САЩ, Русия и Саудитска Арабия

 

В същото време това съобщение доведе до повишение на цените на петрола с около 1% в понеделник. По този начин международните сурови фючърси Brent LCOc1 възлизат на 71,34 долара за барел в 05:00 GMT, което представлява 1,65% повече в сравнение с последното измерване.

Станете почитател на Класа