Google разкри трик за пестене на батерията на устройства с Android

Технологичният гигант Google показа тази седмица трик, който позволява на потребителите на устройства, работещи с операционната система Android, да пестят енергията на батерията.

 

В презентация по време на Android Dev Summit 2018 - събитие за разработчици на Android, проведено на 7-8 ноември в Маунтин Вю (Калифорния, САЩ), бе обсъдено как няколко цвята изискват различна по обем енергия за екрана AMOLED (Трикът не работи на LCD екрани).

 

По този начин, тези, които се стремят да сведат до минимум разхода на батерията, могат да направят това, като активират т.н. тъмен режим за приложенията. За да дадат пример, презентаторите на Google, Крис Банес и Алън Виверет, сравниха консумацията на енергия на устройство с Google Pixel и iPhone 7, когато показват екранна снимка с максимална яркост. В тъмен режим при Андроид се спестяват 63% от батерията, докато при iPhone 7, който има LCD екран, нивото на консумация не се мени.

 

Това е свързано с технологията, която се използва при тези типове екрани. В AMOLED моделите диоди, които излъчват светлина, почти не харчат енергия, когато се показва черен цвят, докато LCD екраните имат слой, който осветява течните кристали и консумацията на енергия в LCD не зависи от цветовете

 

Google също съобщи, че бялото е цветът, който изисква максимум енергия и че второто място е заето от синьото. Тези резултати обаче са камък в градината на Google, който признава, че фаворизира белия цвят в приложенията и дизайна на Android.

Станете почитател на Класа